Programul de computer care diagnostichează boli genetice rare

Cercetătorii de la Oxford University au dezvoltat un program de computer care, în baza analizei fotografiilor feței îi ajută pe medici să diagnosticheze boli genetice rare în rândul copiilor.

 

Cercetătorii au dezvoltat acest program care recunoaște anumite trăsături faciale ca fiind legate de anumite boli rare, pornind de la premisa ca în majoritatea cazurilor de boli genetice rare, se înregistrează shimbări la nivelul fizionomiei și scalpului. Programul analizează structura feței și o compară cu cu imaginile din baza de date, reprezentând cazuri de boli genetice rare, de la sindrom Down la progeria – boala îmbătrânirii premature.  Programul permite părinților să obțină de la medici un diagnostic rapid și corect, precum și o estimare a evoluției bolii, astfel încât să poată consulta specialiștii în cunoștință de cauză.

Deși, luate în parte, bolile rare au o incidență mică în rândul copiilor, în mod colectiv Computer programme detects genetic illness by mapping facesafectează 1 copil din 17. Deși unele simptome reduc drastic calitatea vieții copilului respectiv, părinții nici măcar nu sunt conștienți că cel mic este bolnav, iar boala respectivă rămâne uneori nediagnosticată chiar de medici.

(foto Hepta)

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton