Programul SAMAS – Sănătate pentru Mame şi Sugari

 Fundaţia Crucea Albă, Crucea Roşie Filiala Sector 6 şi NUTRICIA dau startul în luna septembrie programului de consiliere perinatală SAMAS – Sănătate pentru Mame şi Sugari. Proiectul a fost conceput pentru a oferi mamelor şi viitoarelor mame servicii esenţiale de sănătate în perioada maternităţii.

Conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010, România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, valorile înregistrate fiind duble faţă de media europeană. De asemenea, dacă în celelalte ţări europene, una din două femei alăptează, în România acelaşi lucru este valabil doar pentru 12,6% dintre mame. Vorbim, astfel, despre cea mai mică rată a alăptării din Europa. Aceste cifre îngrijorătoare sunt rezultatul lipsei de suport şi de informare a mamelor, care abandonează alăptarea bebeluşului din primele săptămâni după naştere.

Situaţia îngrijorătoare a sănătăţii mamei şi a bebeluşului este motivul pentru care cei 3 samasparteneri (Fundaţia Crucea Albă, Crucea Roşie Filiala Sector 6 şi NUTRICIA) au pus bazele unui program integrat de consiliere, programul Sănătate pentru Mame şi Sugari – SAMAS.

Programul va crea prima Reţea de Asistenţă de Sănătate pentru Mame şi Sugari, pentru a ajuta mamele să ia decizii pertinente în ceea ce priveşte îngrijirea lor şi a bebeluşului lor. Astfel, mamele pot apela pentru a beneficia de servicii personalizate în cea mai importantă perioadă a maternităţii: sarcina, naşterea, nutriţia şi îngrijirea copiilor până la 3 ani.

În cadrul acestui program, în perioada septembrie 2013 – februarie 2014, 60 de asistenţi medicali se vor specializa prin modulele de formare SAMAS, iar la final vor fi abilitaţi să furnizeze servicii de sănătate viitoarelor şi proaspetelor mame din comunitatea lor, atât în cadrul spitalului sau cabinetelor în care profesează, cât şi în mod independent. Educaţia şi nutriţia perinatale sunt competenţele căpătate în urma absolvirii celor 2 module, ambele creditate EMC.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri