Proiect votat: Copiii greu adoptabili si-ar putea gasi familii in afara tarii

Astazi a fost votat cu unanimitate de voturi in Senat un proiect menit sa simplifice legislatia adoptiei si sa permita, totodata, adoptia internationala a copiilor greu adoptabili din Romania.

Proiectul este unul pornit la initiativa Guvernului, insa deputata independenta Oana Bizgan a depus o serie de amendamente, printre care cel care ar permite realizarea adoptiilor internationale.

Daca parintii isi dau acordul, copiii ar putea fi adoptati mai repede

Mai mult decat atat, copiii proveniti din familii ar putea fi declarati adoptabili mai usor, existand posibilitatea ca parintii sa isi dea acordul pentru adoptie.

Momentan, pentru adoptiile internationale sunt vizati doar copiii greu adoptabili, precum cei cu anomalii cromozomiale sau alte dizabilitati fizice sau psihice, ce nu au sansa sa fie adoptati de catre o familie din tara.

„Din păcate, sunt numeroase cazurile în care copii cu sindromul Down, sindromul Tetra-Amelia (lipsa membrelor) sau cu alte tipuri de dizabilitate nu au șansa de a fi adoptați intern. Prin urmare, aceștia sunt condamnați la petrecerea copilăriei în centre pentru copii cu handicap sever, de cele mai multe ori, până la deces.', a explicat initiatoarea amendamentului.

In prezent, legile prevad ca adoptiile internationale sa se poata desfasura in Romania doar daca cel ce adopta sau sotul/sotia celui care adopta este ruda pana la gradul al patrulea, are cetatenie romana sau daca este sotul/sotia parintelui firesc.

Parintii ce adopta intern un copil, prioritizati la adoptia celui de-al doilea copil

Un alt mod prin care adoptiile din tara ar putea deveni mult mai facile este inlesnirea procedurii de adoptie pentru o familie care a adoptat deja un copil.

Daca parintii se hotarasc sa adopte un al doilea copil la un interval de cel mult 3 ani de la adoptia primului copil, pentru acestia nu va mai fi necesara reluarea intregului proces pentru a obtine atestatul de adoptator.

Proiectul a trecut deja de Senat si urmeaa sa intre in dezbatere in Camera Deputatilor, ca apoi sa fie votat.

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton