Protecția solară: ce este bine să știi

Te pregătești de plecarea în concediu? Nu uita să treci pe lista ta de cumpărături cremele de protecție solară. Deși în fiecare an, medicii ne avertizează la ce pericole ne expunem stând la plajă, ne încăpățânăm să culegem tot soarele verii și să ne întoarcem din vacanțe cât mai bronzați.

 

 

• 80% din cantitatea totala de soare o culegem' până la 18 ani, așa că trebuie să aplicăm cu strictețe regulile de protecție față de razele soarelui în cazul copiilor.

 

• Pielea unui copil absoarbe de 1,4 ori mai mult orice ingredient chimic față de cea  a adulților. De aceea este bine să folosiți pentru ei produse specifice, destinatate copiilor. Cremele de protecție solară sunt contraindicate în cazul bebelușilor mai mici de 6 luni.

 

• Unele medicamente fac mai vulnerabilă pielea în fața acțiunii razelor  UV. În aceste cazuri, produsele de protecție solară trebuie aplicate mai des și din abundență sau trebuie evitată cu totul expunerea la soare.

 

• Cremele cu cel mai înalt factor de protecție, chiar dacă sunt aplicate corect (și des) tot nu blochează 100% efectul razelor UVB, ci doar în proporție de 98%. Studii publicate de The Skin Cancer Foundation (SUA) mai arată ca o cremă cu SPF 15 te protejează de 93% din razele UVB iar SPF 30 te ferește de 97% din radiațiile rele.

 

• SPF nu oferă el, în sine, protecție față de razele solară. SPF indică, de fapt, durata de care e nevoie să se înroșească pielea utilizând crema de protectie, prin comparație cu intervalul în care pielea se înroșește dacă nu este protejată de cremă. SPF 15 înseamnă că dacă folosești un produs cu acest factor, pielea ta se va înroși dupa o durată de 15 ori mai mare decât ar fi făcut-o fără protectie. Mai exact, dacă te înroșești în 10 minute fără creme, cu o cremă SPF 15, aplicată generos, vei putea fi în siguranță la soare 150 de minute (dacă nu faci baie între timp).

 

• Asigură-te că produsele pe care le cumperi sunt de calitate, în garanție și că oferă protecție. În Statele Unite, acum câțiva ani, s-a declansat un adevarat scandal când s-a facut public faptul că din cele 1000 de creme dintr-un studiu, doar 16% au trecut testele de siguranță și doar 25% asigurau protectie specială pentru copii.

 

Foto: shutterstock.com

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau