Protejeaza-l de microbi!

Nici un parinte nu doreste sa-si vada copilul bolnav. Din fericire, in lupta cu microbii avem cateva reguli de baza si o multime de produse antibacteriene care ne vin in ajutor!

Poate va e greu sa credeti, dar, de fapt, cateva bacterii sunt chiar prietenoase.

Unele dintre ele ajuta la digestie, iar altele formeaza un scut care apara pielea de microbii care cauzeaza infectiile.

Si atunci cand o raceala va chinuie copilul cateva zile, il si ajuta sa-si dezvolte un sistem imunitar mai eficient.

Pe de alta parte insa, multe dintre microorganismele care ne inconjoara sunt sursa de infectii si de alte boli, dintre care unele pot avea serioase complicatii si urmari.

Pe scurt: nu trebuie sa deveniti obsedati de igiena, oricum nu aveti cum sa-l feriti de toti microbii.

Dar in acelasi timp nu aveti voie sa ignorati regulile elementare, care vor tine copilul departe de medicamente, cat mai multa vreme. Nu-ti vom insira o lista, iti vom oferi doar cateva puncte de reper.

1. Reguli de baza pentru bebelusi
Cand e vorba de bebelusi, se impun precautii in plus. Orice mica afectiune se poate transforma intr-o boala. Iata cateva principii dupa care sa va ghidati.

Lasati-i pe cei din jur sa-l priveasca, dar nu sa-l atinga. Limitati numarul persoanelor care-i sunt in imediata apropiere si asigurati-va ca respecta regulile de igiena. Atunci cand schimbati scutecele, stergeti-I (in special pe fetite) din fata spre fundulet, pentru a evita aparitia infectiilor urinare.

Daca o suzeta a cazut pe jos in casa, spalarea ei cu apa fiarta este suficienta; daca v-a scapat pe drumul spre parc, nu o mai folositi decat dupa sterilizare.

De asemenea, indiferent cat de draga ii este suzeta preferata, daca vedeti cel mai mic semn de deteriorare, aruncati-o pe loc la gunoi.

2. Creati-i un ritual de cand este mic
Faceti un obicei, chiar un ritual din spalarea mainilor, inca de cand copilul este bebelus. Pe masura ce va creste, va sti singur ca trebuie sa se spele pe maini de fiecare data cand vine de afara sau cand a atins ceva murdar.

Daca are probleme de memorie, amintiti-i intr-un mod haios: punandu-i post-it-uri colorate pe oglinda de la baie sau cumparandu-i sapunuri speciale cu jucarioare in interior, care ii vor reveni ca premiu dupa ce sapunul se va consuma.

Puteti folosi acelasi sistem si pentru spalatul pe dinti, atunci cand va fi suficient de mare sa foloseasca singur si eficient periuta de dinti. Faceti-va o rezerva de geluri antibacteriene pentru iesirile in parc.

Verificati daca medicul pediatru sau asistenta care va consulta copilul s-a spalat pe maini. Cum zilnic se perinda copii bolnavi prin cabinetele lor, riscul de imbolnavire pentru micutul vostru este mare.

3. Obisnuiti-l cu regulile de igiena
Explicati-i copilului, chiar de cand este foarte mic si nu percepe sensul cuvintelor, ci doar tonalitatea vocii, ca trebuie sa stranute cu mana la gura si puneti-i intotdeauna la indemana o batistuta curata – de preferat, de unica folosinta – pe care sa o poata folosi atunci cand trebuie sa-si sufle nasul.

Cand este destul de mare sa mearga la baie, sau insista in acest sens, explicati-i „procedura si verificati daca a respectat-o, fara sa-l certati in caz de esec.

4. Faceti cate o curatenie generala
Din cand in cand, faceti cate o curatenie generala, la care copilul sa va asiste, eventual (in cazul in care e suficient de mare). In afara de dat cu aspiratorul si de sters praful (pe fiecare raft in parte), curatenia presupune si spalarea si curatarea jucariilor.

Cele din plastic pot fi bagate in cada sau in masina de spalat, la temperatura minima, cele din plus, la fel. De preferat ar fi ca in camera copilului si, in general, in casa, sa aveti cat mai putine jucarii care sa retina praf (ori sa fie cu puf – un alt alergen).

5. La baita – de cate ori?
Ati fi uimiti sa aflati cati parinti exagereaza la acest capitol, intr-un sens sau in celalalt. Fie ii fac baie copilului de cateva ori pe zi, frecandu-l serios cu lufa si scruburi (contraindicate pentru pielea lor sensibila), fie folosesc regula o baie la saptamana.

Mai ales in primele saptamani de viata, parintilor le este teama sa ii faca baie bebelusului, din cauza ombilicului inca nedesprins. Baia se face zilnic, chiar din prima zi de viata, cu apa si sapun/gel de dus, special create pentru copii.

In cazul in care cel mic are o eczema sau o iritatie, consultati pediatrul sau dermatologul, care va va spune cat de des aveti voie sa-l bagati sub dus sau in cada.

Text: Amelia Dan este medic pediatru (CMI Pediatrie); Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate