Protocol pentru implementarea vaccinului pneumococic

Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 (CNP 2013) şi Ministerul Sănătăţii au încheiat un protocol de colaborare în lupta pentru drepturile copiilor români de a fi vaccinaţi gratuit împotriva bolilor pneumococice.
Documentul a fost semnat în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc astăzi, la Maternitatea Filantropia.  Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile pneumococice reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, dintre bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.
ONG-urile susţinătoare ale Coaliției pentru o Nouă Prevenţie 2013 şi Ministerul Sănătăţii doresc să lupte împotriva bolilor pnemococice prin vaccinarea tuturor nou-născutilor din România, contribuind astfel la scăderea mortalităţii infantile din România, aflată la cea mai înaltă rată din Europa (9,79 la 1.000 de nou-născuţi).
„Prin introducerea vaccinării pneumococice începând cu anul 2013, Ministerul Sănătății poate contribui la reducerea mortalității infantile în România, prin reducerea constantă a cazurilor de pneumonie, se arată în protocolul semnat astăzi.
„Am considerat că, pentru beneficiul copiilor din România este utilă această colaborare între Ministerul Sănătăţii şi organizaţiile care susţin această Coaliţie, bazată pe principiile generale ce guvernează serviciile de sănătate în România. În Uniunea Europeană, 23 de state au introdus deja vaccinul pneumococic în calendarul de imunizări gratuite ale copiilor în primul an de viaţă. Am căutat cele mai bune soluţii să putem implementa şi în România un program de vaccinare pneumococică, de care vor beneficia în fiecare an aproximativ 200.000 de copii născuţi în anul respectiv,  a declarat  ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
„Din nefericire, în România doar 2% dintre părinţi îşi permit să-şi vaccineze copiii împotriva acestui inamic nevăzut, pneumococul. Luptăm pentru dreptul copiilor români de a fi vaccinaţi încă din septembrie 2012, când am pus bazele acestei Coaliţii. Ne bucură semnarea protocolului şi suntem siguri că, împreună cu Ministerul Sănătăţii, vom reuşi cât mai rapid să oferim gratuit copiilor noştri acest vaccin,  a declarat Andreea Marin,  Președinte al Fundației „Pretuieşte Viaţa  şi  ambasadorul campaniei CNP 2013.

Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Stiri