Psihologie copii: la fiecare vârstă limitele necesare

'Să spunem «nu» de 10 ori pe zi, să formulam numai interdicții este, cu siguranță, ingrat. Să-i tratam pe copii ca pe niște egali, prieteni, să le facem confesiuni, nici asta nu duce la bine. Nu face decât să-i angoaseze. Distanța dintre generații îi ajută să se structureze. – spune psihologul Jean-Luc Aubert în cartea 'Ce repere să dam copiilor noștri? Care sunt, deci, la fiecare vârstă limitele necesare

 

La 2 ani

Cand copilul incepe sa mearga si sa atinga tot ce poate – faza de explorare, – primele interdictii trebuie formulate in termenii garantarii securitatii.

Incurajeaza-l sa faca descoperiri, dar semnaleaza-i pericolele. Si nu ezita sa-i spui clar „nu!. Chiar daca inca nu iti raspunde, te intelege.

2-3 ani:

 

Spune „nu la orice

Zice „nu pentru a face „da, obisnuia sa spuna Françoise Dolto. Este faza de separare si individualizare. Daca, indiferent ce ii propui, spune „nu, de fapt o face pentru a lua distanta mai bine si sa-si afirme identitatea.

Asadar, nu trebuie sa dramatizam. Forteaza-te sa fii suplu ca parinte si sa ii dejoci incapatanarea atragandu-i atentia asupra altei activitati, pentru ca rigiditatea raportului de forte nu duce decat la esec.

Cand ii interzici sa traverseze strada in fuga sau sa atinga prize, spune-i ca la mijloc e siguranta lui si nu pentru a-ti impune arbitrar autoritatea.shutterstock_2942280

Daca musca alti copii sau ii bate, fii ferm ca parinte: „Este interzis sa dai in alti copii!. Interdictia folosirii violentei este cea mai impor tanta.

Este scheletul psihic, gratie caruia copilul se va dezvolta intr-un adult respectuos fata de ordinea sociala. Dar nu il pedepsi cu legea talionului.

Sa-l musti, ca sa vada cat rau a facut la randul sau, este mai aproape de sadism decat de autoritatea bine inteleasa. Pur si simplu, explica-i ca nu e bine ce a facut.

Daca refuza sa manance

Sa refuze mancarea este un mod de a face presiuni, la care adesea recurg copiii. Copilul stie ca este important pentru parinti si ii atinge acolo unde sunt sensibili.

Cu cat vei reactiona mai agresiv sau vei incerca sa-l hranesti altfel, cu atat mai mult el va refuza. Nu face un caz din asta, pentru ca risca sa devina un stres pentru copil.

Fii un bun exemplu pentru el, mananca cu pofta in fata lui, variaza felurile de mancare si gusturile pe care i le propui si lasa-l sa manance cand ii este foame.

3-6 ani:

Vrea sa se casatoreasca cu mami

Este perioada complexului Oedip si acum trebuie formulata clar interdictia: „Nu, nu te vei casatori cu mami.

Adauga ca este, de asemenea, interzis sa doarma in pat cu parintii.

Completeaza mereu cu perspectiva viitorului: „Cand vei fi mare, vei iubi o femeie (un barbat), la randul tau.

Daca il facem pe baietel sa inteleaga ca trebuie sa renunte la mama si la surorile sale, toate celelalte femei pot fi ale lui, spune psihanalista frantuzoaica Catherine Mathelin.

Daca copilul vrea sa fie alintat fizic, e mai bine sa i se explice ca putem sa ne exprimam tandretea cu cuvinte, nu e necesar sa ne atingem. Gratie cuvantului, putem pune distanta.

Se masturbeaza in public

Nici nu se pune problema sa i se interzica masturbarea. Cu singura conditie: sa o faca atunci cand e singur, in camera lui.

Nu trebuie sa ne aratam sexul, si gata! Este momentul ideal sa i se explice ca corpul lui ii apartine in totalitate si ca niciun adult nu trebuie sa-l atinga impotriva vointei sale.

Refuza sa mearga la scoala

Micul elev ajunge pe un teren necunoscut. Scoala ii impune alte reguli. Trebuie sa i se lase un anumit timp pentru adaptare.

Asculta-i temerile si reticentele, fara insa a ceda. Poate ca realmente dovedeste o dificultate in a se separa de mama, la fel cum si ea se separa greu de el.

O solutie: sa intervina un al treilea, tatal, care ii va explica de ce trebuie sa creasca.

citește continuarea articolului aici

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau