Radiografiile dentare la copii

O banala vizita la dentist cu copilul tau. Un diagnostic. O indicatie: e nevoie de o radiografie'. Ce faci? Stii ca exista riscul de iradiere al copilului. Si atunci ce decizi? Esti sau nu de acord cu aceasta operatiune?

Informeaza-te. Citeste si afla ca vremurile si tehnologiile s-au schimbat, au evoluat, riscurile s-au diminuat.

Radiografiile (Razele X) reprezinta o etapa vitala si necesara procesului de diagnosticare. In cazul copiilor, Razele X pot fi folosite pentru supravegherea dintilor care erup.

De ce? Pentru ca permit medicului dentist pedodont diagnosticarea problemelor orale ale pustiului tau si intocmirea planului de tratament stomatologic.

Descoperita si tratata in stadiu incipient, o afectiune dentara nu evolueaza, nu va mai da batai de cap. Plus ca e o solutie mai ieftina.

Stomatologii pediatri sunt foarte preocupati de minimalizarea expunerii pacientilor la radiatii. In conditiile de siguranta actuale, cantitatea de Raze X la care sunt expusi cei mici in timpul unei consultatii este foarte mica.

Asa ca radiografia dentara reprezinta un risc mult mai mic decat o problema dentara neidentificata si netratata.

Unitatea de masura pentru dozele de radiatii care ajung in organism este milisievert' (mSv). Expertii Colegiului American de Radiologie si cei ai Societatii de Radiologie din America de Nord apreciaza ca doza maxima admisa de radiatii acumulate pe an nu trebuie sa depaseasca 20 mSv.

Dintre toate investigatiile cu Raze X, radiografia dentara este cel mai putin iradianta. Doza sa de radiatii este de doar 0,02 mSv.
 

Sursa de radiatii Doza
Radiografie dentara 0,02 mSv
Mamografie 1-2 mSv
CT toracic sau pelvis 4-8 mSv
CT complet 10-12 mSv
Radiatii din mediu 3 mSv/an

* Doza maxima admisa: 20 mSv/an.
Surse: American College of Radiology, Radiological Society of North America, American Association of Physical Medicine.

Radiografiile digitale
Avantajele utilizarii unui aparat de radiologie digitala sunt certificate de cercetarile in domeniu. Ele atesta o reducere a radiatiei de pana la 80% in momentul expunerii senzorului comparativ cu filmele clasice.

Beneficiile sale sunt:

  • reducerea si calibrarea dozei de radiatii emise;
  • timp de expunere mai scurt;
  • prelucrarea si arhivarea imaginii obtinute;
  • obtinerea de informatii in timp real;

Posibilitatea prelucrarii imaginii pe calculator este unul dintre cele mai mari avantaje pe care imagistica digitala le are asupra filmului conventional. De aici si avantajul radiografiilor digitale. Pe care medicul poate identifica informatii invizibile pe un alt tip de film.

Dr. Daciana Velisarato, Medic Dentist, Specialist Ortodontie – Pedodontie
Velvet Dental Clinics
www.velvetdental.ro
Foto: Dreamstime.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate