Rahitismul, ce este si cum se manifesta

Postnatal, incepand din a 8 a zi sau a 14 a zi de la nastere, a doua picaturi de Vigantol oil, per os, zilnic fara intrerupere, pana la 18 luni.

Aceasta schema asigura doze corespunzatoare necesarului zilnic al bebelusului. Sugarul trebuie urmarit de catre medicul de familie si/sau medicul pediatru, pentru a se observa precoce situatiile cand sunt necesare doze mai mari de vitamina D, per os, daca bebelusul da semne de rahitism chiar sub administrare de doze pofilactice.

Ajustarea dozelor de vitamina D per os, in functie de necesitatile fiecarui bebelus, este utila in prevenirea aparitiei manifestarilor specifice rahitismului.

Controalele reglementate de ministeul sanatatii, sunt utile in urmarirea evolutiei sugarului, in perioada de nou nascut este urmarit saptamanal, in perioda de sugar, la 1 luna, la 2 luni, la 4 luni, la 6 luni, la 9 luni, la 12 luni. Dupa 1 an, la 15 luni, la 18 luni, la 24 luni, la 3 ani, la 4 ani, iar in perioada 5 -18 ani, anual.

O crestere armonioasa a sistemului osos, necesita administrare de vitamina D si dupa varsta de 2 ani, pana la 12 – 15 ani, in anotimpul rece.

Administrarea de calciu se face numai la recomandarea medicului.
Alimentatia naturala exclusiv pana la 6 luni, protejeaza de rahitism. De asemenea diversificarea corecta de la 6 luni, in cazul sugarilor alimentati la san, precum si o buna expunere la soae, protejeaza si previn rahitismul.

Rahitismul este diagnosticat daca se gasesc cel putin 2 semne specifice clinice si se porneste schema terapeutica de catre medicul care-l urmareste. In situatii incerte de diagnostic se impun investigatii de laborator.

Evolutia rahitismului este favorabila sub tratament, la 1-2 luni de la initierea tratamentului dispar semnele osoase. Semnele biologice si radiologice dispar mai devreme.

Semnele ale supradozarii de vitamina D sunt:

  • anorexia,
  • varsaturile,
  • hipertensiunea,
  • constipatiea,
  • poliurie,
  • polidipsie,
  • calcificari vasculare,
  • intrarenare

In aceste situatii se impune, sistarea vitaminei D si a calciului, scoaterea alimentelor care contin calciu. Toate aceste recomandari se fac de catre medicul curant.

Este importanta administrarea vitaminei D, mai ales pana la 18 luni, nu trebuie omisa nici o administrare, schimbati flaconul de vitamina D (Vigantol oil), lunar si pastrati-l in timpul deschiderii in cutia originala la temperatura corespunzatoare.

Lipsa administrarii timp de 2 saptamani, inseamna trecerea la doze terapeutice, la recomandarea medicului.

Informatii preluate din Esentialul in Medicina De Familie, coordonator. Conf. Dr. Dumitru Matei si Ghidul de recomandari al IOMC, „Alfred Russescu”

Dr. Madalina Olimid, medic specialist medicina de familie
Foto: Shutterstock.

Clinica Polisano Plaza
B-dul Timisoara nr. 26 Z, corp C
Tel: 021-315.32.05/ 06/ 07
Fax:021-315.32.08
www.clinicapolisano.eu

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate