Reciclarea pe înțelesul copiilor

Zilnic producem deșeuri și gunoi, dar putem reduce efectele negative pe care acestea le au asupra mediului și, implicit, a noastră – asta ar trebui să ne învățăm copiii încă de când sunt mici, dacă vrem să trăiască într-o lume verde când vor fi mari. Reciclarea pe înțelesul copiilor – câteva date care îi vor interesa și te vor ajuta să-i faci mai responsabili cu privire la mediul înconjurător.

Ce înseamnă reciclarea?

Reciclarea este procedeul prin care materialele continute in deseuri sunt prelucrate si folosite pentru fabricarea de produse noi. Astfel, se foloseste mai putina energie si mai putine resurse decat pentru crearea produselor din materiale noi.

Ce se poate recicla?

Sticlă, hârtie, aluminiu, oțel, plastic, materiale textile, obiecte electrocasnice, uleiuri și anvelope uzate.

Tot ceea ce noi consideram inutilizabil, poate fi refolosit, fie prin reciclare, fie poate fi utilizat drept combustibil sau transformat in compost (asa cum este cazul resturilor vegetale care pot deveni ingrasamant organic pentru alte plante.

 

Hârtie

Deși cei mai mulți dintre noi am auzit despre reciclarea hârtiei, spre deosebire de alte materiale reciclabile, hârtia nu poate fi reciclată la infinit. Dupa mai multe reutilizări fibrele devin prea slabe și scurte pentru a mai putea fi folosite.

Cum economisim hârtie

  • scriem pe ambele fețe ale unei foi, nu începem o pagină nouă fră a o termina pe cea deja începută, nu rupem foi doar pentru a le arunca pe jos.

Plasticshutterstock_101668660

A fost descoperit în anul în 1862, la Londra, iar la vremea respectiva a fost privit ca un material ce putea înlocui cauciucul, la un cost mult mai redus.

Pentru a putea fi reciclate, deșeurile de ambalaje din plastic trebuie colectate în containere separate, fără a fi amestecate cu alte tipuri de deșeuri sau alimente. După colectare, acestea sunt transportate la fabricile de reciclare a plasticului unde, după spălare și îndepărtarea impurităților (lipici sau etichete), sunt taiate în bucăți, apoi trasformate în fulgi de plastic, care sunt folosiți apoi ca fibre pentru covoare sau pentru confectii, material de umplutura pentru perne sau jucarii de plus, ambalaje din plastic, carcase pentru casete si cd-uri, accesorii pentru birou.

Sticlă

Primii oameni care au facut obiecte din sticlă, în principal mărgele, se presupune că au trăit în jurul anului 3500 i.Hr. în Egipt. Sticla poate fi reciclata la nesfarsit fara sa isi piarda din calitati. Odată topită, ea este turnata in forme, suflata cu aer si modelata in sticle noi de diverse forme.

 

Aluminiu

Copilul tău va fi încântat să afle că prin reciclare, o agrafă din aluminiu poate fi transformată într-o parte componentă a unui avion poate zbura la mii de metri înăltime. Din aluminiu se mai fac doze pentru bauturi, folii pentru ambalaje, folii pentru protejarea alimentelor si altele.

Aluminiul poate fi reciclat la nesfârșit, fără să își piardă calitățile.

Știai că?shutterstock_177064508

  •  O familie foloseste in medie pe an o cantitate de hartie echivalenta cu 6 copaci?
  •   din 10 sticle din plastic reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor?
  • din 50 de sticle din plastic reciclate se poate face un pulover
  • sticla are nevoie de 1.000.000 de ani pentru a se descompune?
  • tocarea unei mașini în bucățele de oțel reciclabil de mărimea unui pumn durează aproximativ 45 de secunde?
  • în fiecare an se reciclează aproximativ 2 miliarde de cutii de ambalat din oțel, ceea ce înseamnă cam 7 milioane pe zi?
  • peretele unei doze de aluminiu are grosimea unui fir de par?
  • un televizor poate merge trei ore continuu cu energia economisită prin reciclarea unei cutii de aluminiu?
  • în Africa de Nord crește un copac care conține foarte mult fosfor, ceea ce îl face să lumineze atât de mult,încât noaptea se poate citi sub el?

text – consultant Cristina Popa (REBU), foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie