Recuperarea după cezariană: 9 lucruri pe care aș fi vrut să le știu

Fie că naștem prin cezariană programată sau printr-una făcută de urgență, sunt multe lucuri pe care este bine să le știm despre această intervenție chirugicală și despre recuperarea post-operatorie.

Este bine să ne informăm în ceea ce privește cezariana și perioada de recuperare pentru că este o intervenție complexă, iar lucrurile pe care nu le știm ne sperie și mai tare.

Este o intervenție majoră, iar perioada de recuperare este una foarte importantă și este bine să ținem cont de câteva lucruri, împărtășite de alte mămici care au trecut prin această experiență.

Cumpără-ți cămăși de noapte

După ce vei fi operată, pantalonii vor fi cei mai mari dușmani ai tăi. Zona inciziei va fi incredibil de sensibilă și tot ce o va atinge te va deranja foarte tare. Sunt mame care au trecut prin cezariană de urgență și au avut la ele doar pijama cu pantaloni și au fost nevoite să îmbrace cămășile de noapte ale spitalului. Te vei simți mult mai confortabil dacă vei avea cămașă de noapte. Ia-ți și de schimb, îți va prinde bine.

Ia-ți lenjerie intimă cu talie foarte înaltă

Cum spuneam, tot ce atinge operația te va deranja și te va durea, așadar dacă elasticul de la chiloți va ajunge în zona inciziei ( si cei normali o fac) nu îi vei suporta. Indicat ar fi să-ți cumperi chiloți de unică folosință, special concepuți pentru perioada postnatală. Îi găsești în majoritatea magazinelor. Chiar dacă nu e cea mai drăguță lenjerie intimă, va merita să o porți o perioadă. Nu are rost să-ți strici lenjeria, iar șansele să o faci din cauza sângerărilor sunt foarte mari.

Mergi

Sună îngrozitor, mai ales în momentul în care îți vei da seama cât de dureros este banalul mers. Mesrul însă este recomandat după operația de cezariană. După ce medicul îți va da voie să te dai jos din pat, fă efortul de a merge. Va merita! Te va ajuta nu doar să-ți revii mai rapid, dar este util și pentru tranzitul intestinal, cu care vei vedea că vei avea probleme în primele zile. Mersul te ajută să elimini gazele și îți vei dori să faci acest lucru, oricât de scârbos ar suna.

Nu exagera

Da, am spus că mersul este bun, dar nu exagera cu mișcarea. Ai suferit totuși o intervenție chirurgicală majoră. Chiar dacă te vei simți mai bine după prima zi, ai grijă totuși, corpul tău are nevoie de recuperare. Când ajungi acasă de la spital ești tentată să întorci casa cu fundul în sus și ai impresia că le poți face pe toate în ciuda durerilor. Nu face asta! Riscul este destul de mare.

Asigură-te că ai în casă laxative

Ți se pare scârbos sau nu, vei avea nevoie de ele după operația de cezariană. Vei vedea că vei resimți dureri destul de mari în momentul în care vei avea scaun. Te va durea burta destul de tare. Așa că ai grijă să ai laxative. Roagă-ți medicul să-ți prescrie unele care pot fi luate în timpul alăptării.

Să ai o pernuță la îndemână în primele săptămâni

De fiecare dată când te vei ridica, te vei așeza, vei merge, vei râde, vei tuși sau vei strănuta vei avea impresia că operația ta se rupe. Nu se va întâmpla acest lucru, dar te va durea destul de tare. Tocmai din acest motiv este bine să ai pernuța tot timpul cu tine, pentru a putea să o pui pe abdomen și să apeși. Vei simți mai puțin durerea.

Poartă centură

Părerile privind centura sunt împărție. Sunt multe mame care susțin că nu au suportat-o și au preferat chiloți cu centură inclusă, pentru că aceștia nu le atinge pe incizie. Pentru orice variantă ai opta, este bine să ai ceva care să te țină strâns în zona abdomenului. Te vei simți mult mai bine, pentru că, deși sună ciudat, vei avea impresia că-ți 'cade' burta.

Tehnica ridicatului din pat

Te vei așeza destul de des în pat și acest lucru nu este rău deloc, ba dimpotrivă. Multe femei evită însă să stea întinse de groaza durerii pe care o resimt atunci când se ridică. Pentru a ameliora aceste durere îngrozitoare, întoarce-te pe o parte, sprijină-te în mână și așa te vei ridica mai ușor. Această tehincă îți va fi utilă și când te vei așeza în pat. Astfel nu-ți forțezi mușchii abdomenului.

Acceptă ajutorul celorlalți

Da, toate suntem super-mame și vrem să facem totul pentru copilul nostru și avem impresia că nimeni nu mai face lucrurile ca noi. Poate chiar așa este, dar pentru binele tău și al copilului acceptă ajutorul atunci când acesta ți se oferă. Nu poți și nici nu este bine să faci totul singură.

Lasă-i pe ceilalți să spele vasele, podeaua, să spele rufele, să ridice copilul din pătuț. Asta nu va dura o veșnicie, dar ai nevoie de ajutor după operația de ceazariană, pentru că este o intervenție complexă. Așadar, cere ajutorul!


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere