Recuperarea dupa cezariana

Ca orice proaspata mamica, probabil ca te simti epuizata si coplesita de situatie si nu stii cum te vei descurca cu noul nascut.

Si pe deasupra, dupa ce efectul anesteziei trece, te vei simti destul de ametita. In general, femeile care au nascut prin cezariana stau in spital intre 3 si 5 zile.

Iata la ce te poti astepta dupa nastere:
Odata ce va trece efectul anesteziei, vei incepe sa simti durerea din abdomen sis a constientizezi taietura. Daca ai dureri, nu-ti fie rusine sa ceri calmante.

Daca ai avut anestezie generala , vei fi ametita si vei avea senzatii de voma. Aceasta senzatie poate fi inlaturata cu medicamente, dar tot nu vei putea sa scapi de ameteala in urmatoarele 48 de ore. Multe femei care au fost sedate cu un anestezic ce contine morfina, vor avea si furnicaturi in tot corpul. Ca si in cazul ametelii, acestea vor disparea in 48 de ore.

Dupa ce trece efectul anesteziei, misca-ti picioarele si degetele. Asistentele te pot instrui si cu privire la cum sa respiri pentru a-ti curata mai repede plamanii de anestezic.
Daca razi, tusesti sau stranuti, pune-ti o perna sau pune-ti mainile peste incizie.

Indiferent de tipul de anestezie care ti s-a facut, in 24 de ore de la operatie, ti se va cere sa te ridici din pat si sa mergi. Acest lucru va ajuta la circulatie si va scade riscul formarii de cheaguri de sange.
La inceput ti se va parea imposibil sa te ridici si mai ales sa stai dreapta, dar cu cat te ridici mai repede, cu atat te vei vindeca mai repede. Nu uita sa ceri totusi calmante, pentru a te misca mai cu usurinta.

Tot dupa 24 de ore ti se va soate perfuzia si sonda urinara si vei fi capabila sa mananci mancare foarte usoara.
Odata cu introducerea alimentatiei solide in dieta ta, asteapta-te la mici dureri de burta, un semn ca intestinele tale incep sa functioneze din nou. Ia lucrurile pas cu pas si treci treptat pe alimentatie solida. Peste 2-4 zile, firele vor fi indepartate si ti se va da voie sa mergi acasa.

La ce sa te astepti din punct de vedere emotional:
Daca planificasei o nastere vaginala si sfarsesti prin a naste prin cezariana, este normal sa fii dezamagita (mai ales daca ai facut diverse cursuri si, cu cateva ore inainte de nastere, doctorul decide sa-ti faca cezariana).

Daca te ajuta cu ceva, afla ca multe femei sunt de parere ca nasterea bebeluslui lor, fie ca s-a facut pe cale vaginala sau prin cezariana, nu seamana deloc cu ceea ce-si imaginau si se asteptau a fi. Altele sunt suprinse sa afle, de obicei de la sotii care au asistat la nastere sau de la asisetnta maternala, ca nasterea vaginala si cea prin cezariana se aseamana destul de mult, singura diferenta fiind aceea ca bebelusul vine pe lume prin alta parte.

Daca ai nascut prin cezariana, la urmatoarea nastere trebuie sa faci la fel?
Nu. Nasterile vaginale dupa cezariana sunt reusite in proportie de 70%. Incizia facuta orizontal, si nu vertical, reduce mult riscul de ruptura uterina.
Totusi, daca vrei sa nasti natural dupa cezariana, trebuie sa apelezi la un doctor experimentat, in care sa ai incredere.

La ce sa te astepti dupa ce iesi din spital:
Vei avea nevoie de ajutor din plin. Daca iti permiti angajeaza pe cineva care sa te ajute. Daca nu, cere ajutorul sotului, al parintilor, socrilor sau prietenilor. Este posibil sa mai ai nevoie sa calmante si dupa ce ajungi acasa.

Dupa nastere, toate femeile au scurgeri vaginale, ca provin din locul de unde placenta a fost atasata de peretele uterin.
In prima saptamana va fi de culoare rosu intens, transformandu-se apoi in roz si apoi in final in alb-galbui si poate dura timp de sase saptamani.

Daca ai scurgeri abundente si dupa prima saptamana sau daca nu se opresc dupa sase saptamani, contacteaza medicul. Ar putea fi un semn ca in uter inca a ramas o bucata de placenta si acesta nu isi revine la dimensiunile normale asa cum ar trebui.

In sase saptamani de la nastere vei putea sa incepi un program de exercitii usoare, nu insa fara acordul medicului. Va dura cateva luni pana vei reveni la dimensiunile de dinainte de sarcina.
De asemenea, cu acordul medicului, vei putea sa-ti reiei viata sexuala dupa 4-6 saptamani de la nastere.

Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP

.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Recuperare