Recuperarea după naștere

Timp de 9 luni ai trecut printr-o mulțime de modificări pentru a-l aduce pe bebelușul tău pe lume. Dar călătoria nu s-a oprit aici – imediat după naștere, corpul tău trece printr-o altă serie de transformări, pe care le vei resimți încă și mai puternic. Recuperarea după naștere depinde de foarte mulți factori. Uite la ce să te aștepți imediat după ce ai devenit mămică.
Imediat după naștere pierzi cam 5-6 kilograme  (greutatea bebelușului, a placentei și a lichidului amniotic). Nu te speria dacă arăți ca un balon dezumflat – pielea care a fost foarte întinsă peste burtica ta în expansiune va reveni la normal. Te ajută săculeții cu nisip și centurile speciale pentru perioada după naștere, iar după câteva luni vei putea începe să exersezi musculatura abdominală și îți vei reveni în formă.

În primele zile după naștere vei observa că vei transpira mai mult – corprul elimină lichidul în exces acumulat în timpuls arcinii – și, spre disperarea ta, vei observa că transpiri mirositor. Mirosul este cauzat de schimbările hormonale prin care trece și odată ce echilibrul hormonal se va restabili, el dispare. Dacă deodorantul pe care îl folosești în mod normal nu face față, poți spăla zona axilei cu bicarbonat (care omoară bacteriile neplăcute și inhibă mirosul, lăsând în același timp pielea să respire).

Primele zile după natere îți va fi teamă să mergi la baie. Primul scaun poate fi dureros – dacă ți s-a făcut o epiziotomie sau ai probleme cu hemoroizii – dar nu te abține, căci constipația agravează problema. Bea multe lichide și fă băi calde de șezut cu ceaiuri de mușețel sau ser fiziologic.

Nu te speria dacă observi că ai mici scăpări – incontinența urinată este cauzată de faptul că perineul s-a deschis foarte mult în timpul nașterii pentru a permite bebelușului să iasă prin canalul de naștere, iar musculatura a fost suprasolicitată. Tonicitatea musculaturii se poate reface cu ajutorul exercițiilor speciale (Kegel) – citește aici mai multe despre cum rezolvi problema incontinenței urinare.

Te doare burta? E normal – uterul, care și-a mărit considerabil volumul în timpul sarcinii, revine oarecum brusc la normal, contracțiile uterine, stimulate de producerea de oxitocină (hormon secretat atunci când alăptezi) pot fi ușor dureroase, dar dispar la aproximativ o lună de la naștere, când uterul își recapătă dimensiunile inițiale.

Sângerezi mai mult decât te-ai aștepta – lohiile, de un roșu intens în primele zile (și semnificative cantitativ) își schimbă culoarea spre maroniu și apoi roz – scurgerile pot dura între 10 zile și câteva săptămâni – dar dacă ți se pare ceva în neregulă, raportează suspiciunile medicului care te-a avut sub observație.

La ce să te mai aștepți

Schimbările hormonale de după naștere mai pot cauza căderea părului, probleme cu acneea și stări de anxietate sau depresie – toate fac parte dintr-un proces normal de recuperare, care durează ceva timp. O vorbă din bătrîni spunea că îți ia 9 luni să devii mamă și alte 9 să redevii femeie – chiar dacă recuperarea după naștere nu durează chiar 9 luni, este un proces care nu se petrece peste noapte. Înarmează-te cu răbdare și bucură-te de minunea pe care ai adus-o pe lume!

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton