Refluxul vezicoureteral la copii

Refluxul vezicoureteral (RVU) este provocat de o anomalie în dezvoltarea tractului urinar. De obicei, ureterele (tuburile care duc urina de la rinichi la vezică) intră în vezică într-un anumit unghi. Această poziție acționează ca o valvă, împiedicând întoarcerea (refluxul) urinei în uretere. În refluxul vezicoureteral, acest unghi lipsește și ureterele intră drept în vezică.

 

Refluxul vezicoureteral este de cele mai multe ori o afecțiune ereditară. Poate fi foarte ușoară, urina urcând în partea inferioară a ureterelor când vezica se contractă pentru urinare, sau severă, urina întorcându-se în rinichi chiar și atunci când vezica nu se contractă. În asemenea cazuri, pot apărea probleme atunci când copilul face cistită și urina infectată intră în rinichi și provoacă leziuni. În cazuri grave, aceasta poate duce la boli renale cronice și la hipertensiune.

De obicei, refluxul vezicoureteral se atenuează cu vârsta, dar este important ca, între timp, rinichii să fie protejați de infecții.

Copiii la care se descoperă o infecție urinară au nevoie de investigații suplimentare pentru a se descoperi dacă suferă de reflux vezicoureteral. Li se pot face ecografii și radiografii speciale. La copiii cu reflux vezicoureteral sunt necesare diverse măsuri profilactice recomandate de medic pentru a reduce riscul de infecție.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul