Reguli de aur in alimentatie

In materie de nutritie, lucrurile se schimba de la o generatie la alta. Multe dintre regulile care se aplicau pe vremea parintilor nostri nu mai sunt valabile. Altele insa, da…

copil, nutritie, alimentatie, diversificare

Rand pe rand, alimente noi
Daca regulile cu privire la meniul bebelusilor sunt mai permisive, o restrictie se mentine inca de pe vremea bunicilor nostri – si anume, aceea de a introduce alimentele noi treptat in meniu.

Fiecare aliment din etapa diversificarii trebuie introdus cu grija si lasand un interval de cel putin 3-4 zile, pentru a observa posibile reactii alergice/intoleranta. Semne ale unei reactii alergice includ balonari, diaree, eruptii pe piele.

Fereste-l de sare si zahar – chiar in cantitati mici ele confera mancarurilor un plus de savoare, care se traduce prin senzatia de satietate a bebelusului si are ca urmari privarea lui de hrana mai consistenta, necesara pentru dezvolarea creierului, si cresterea, per ansamblu.

O hranire necorespunzatoare intarzie pragurile de dezvoltare pentru copiii mici. Nu esti un parinte rau daca ocazional tratezi copilul cu un biscuite sau un cornulet sau chiar un cartof prajit sau daca, la prima aniversare, ii dai sa guste din propriul tort, dar nu trebuie sa-ti faci o regula din asta.

Alimente contraindicate
Chiar daca pediatrii si parintii de azi sunt mai relaxati in privinta meniului unui bebelus, anumite alimente sunt considerate in continuare contraindicate. Mierea nu are ce cauta in meniul copilului pana la trei ani (pericol de botulism), iar ouale si laptele de vaca trebuie introduse dupa varsta de un an.

Ofera-i copilului grasimi sanatoase
De la branza light, lapte si iaurt degresate, pana la cartofi prajiti dietetici (ei, bine, exista!), toate produsele dietetice ne stau la dispozitie si ne place sa credem ca asa mancam mai sanatos.

Ar trebui sa ne hranim si copiii cu aceleasi produse dietetice. In niciun caz! – spun specialistii. Grasimile nesaturate, continute de uleiul de masline sau fructe precum avocado, sunt esentiale in alimentatia copiilor mici.

La fel si acizii grasi esentiali – Omega 3, continuti de somon sau alti pesti cu carne grasa, ca si de varza, spanac, broccoli etc.

Invata-l sa manance cu placere
Masa nu este o pedeapsa si marea greseala a parintilor este ca reusesc sa induca aceasta idee copilului mic.

Unii parinti sunt extrem de stricti in ceea ce priveste programul de masa, ceea ce, in principiu, nu este un lucru rau. Dar atunci cand iei un bebelus/copil mic de la joaca e nevoie de mult tact sa nu se simta pedepsit.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nutritie