Relatii – Descopera in cate moduri iti poti iubi partenerul

A iubi este insasi legea vietii, este una dintre cele mai sublime actiuni pe care o poate realiza o fiinta umana. Iubirea poate sa insoteasca toate celelalte acte fundamentale ale noastre.

Insa, pana si iubirea se poate evolua pe o scara a dragostei': mai amical, mai tandru sau pasional.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca dragostea este de 6 tipuri:

 

Porneia

Dragostea este devotata, precum cea a bebelusului, pasiv si dependent de mama; asteptam de la celalalt sa ne hraneasca'. Fiind constiente de cererea acestui bebelus' din noi, devine posibil sa trecem la o dragoste adulta.

Pathos ( suferinta, pasiune)

Dragostea este pasionanta, posesiva. Este vorba despre o cerere nelinistita si obsesiva. Reprosurile inlocuiesc cuvintele de dragoste. Aceasta pasiune trezeste senzatii copilaresti de neputinta, de abandon.

Eros ( dorinta a simturilor)

Eros este dragostea care se exprima senzual. Este o dorinta, este dragostea romantica, sexuala. Aceasta defineste cel mai bine starea indragostitilor.

Eros presupune  unirea cu fiinta iubita, dar si dorinta de a o poseda in totalitate, de a fi cu ea in exclusivitate.

Philia (prietenie)

Philia este dragostea manifestata prin prietenie. Si nu pentru ca exclude dorinta, ci pentru ca trebuie sa invatam sa o descoperim. Cu scopul ca fiecare sa poata sa o inteleaga. Prietenia inseamna comuniune, comunicare.

Storge ( dragoste familiala)

Este iubirea pe care o avem din firea noastra umana, manifestandu-se cel mai bine in relatiile dintre parinti si copii sau dintre frati si surori, putand duce uneori pana la sacrificiu.

Adeptii acestui tip de iubire isi doresc parteneri stabili si implicati, cu care sa poata imparti atat bucuriile, cat si problemele, in cadrul unei relatii bazate pe incredere si afectiune.

Agape ( dragoste divina)

Este acea dragoste completa, lipsita de egoism, care ofera permanent fara a cere nimic in schimb.

Agape se apropie de iubirea divina, pentru ca in timp ce celelalte forme de iubire se sting, aceasta continua sa iti ofere forta de a oferi neconditionat.

Dragostea Agape inseamna bunatate, inseamna sa fii atenta la cel iubit, sa-l intelegi si sa fii receptiva la nevoile lui.
 


Text: Iulia Sandu


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Relatii