Relatiile bebelusului cu ceilalti

Lipsa de atentie acordata copilului in primii ani de viata poate duce la tulburari ale dezvoltarii comportamentului social (relatiile cu ceilalti), putandu-se asocia mai tarziu cu comportamentul antisocial.

Cea mai sensibila perioada pentru dezvoltarea comportamentului social este cea cuprinsa intre momentul nasterii si al treilea an de viata. Tulburarile din joc si comportamentul social au fost irecuperabile daca relatia copilului cu mama sa (sau alta persoana de atasament) a lipsit sau a fost insuficienta in aceasta perioada.

De la nastere pana implineste o luna, bebelusul stabileste contactul cu lumea din jurul sau prin intermediul pielii. In aceasta luna, este fundamental contactul apropiat cu mama sa prin actul alaptarii. Mama care isi tine copilul la san nu trebuie sa se lase distrasa de alte persoane sau obiecte (TV, de exemplu) din jurul sau – ea ii va apartine in totalitate copilului sau.

In luna a doua, apare marea bucurie a parintilor – primul zambet! Copilul e atent deja la vorbele dragastoase ale mamei si, la un moment dat, apare acest prim zambet ca raspuns la afectiune.

Din luna a treia, micul zambaret se prinde ca produce un efect asupra celor din jur si poate zambi la orice figura umana se apropie de el. Cu cat copilul e mai multumit, cu atat zambeste mai des.

Dupa patru luni, apare rasul zgomotos, puternic, vesel – cand este gadilat, cand i se fac tot felul se ghidusii. Acum este apogeul ofertei de ras.

Din luna a cincea, bebe poate diferentia tonul aspru de cel bland, facand corelatii intre tonul vocii, expresia fetei, si reactioneaza si el printr-o mimica surprinsa, infricosata. Intelege ca ceva nu este in regula, dar nu intelege de ce.

Luna a sasea aduce in plus ceva atentie la cei din jur, deja face distinctie intre cei din familie si straini, carora nu le mai zambeste asa des…

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Dezvoltare