Remedii naturiste pentru febra copilului

Febra reprezinta un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii, insa nu este, in sine, periculoasa, cu exceptia cazurilor in care depaseste 40 de grade C, ne linistesc medicii.

Febra la copii trebuie tratata rapid, fie cu medicamente, fie cu remedii babesti. Daca creste peste 38 ºC exista pericolul convulsiilor febrile.

Mergeti cu copiii la medic daca au mai putin de 3 luni si ≥ 38 ºC, daca au peste 3 luni si temperatura ≥ 38 ºC mai mult de 3 zile, daca au intre 3 luni si 3 ani si ≥ 38.9 ºC.

Pentru scaderea febrei este necesara hidratarea corespunzatoare a copilului, in functie de varsta. In cazul bebelusilor, parintii se vor rezuma doar la lapte, ceai neindulcit si/sau apa plata, in timp ce copiilor de peste 1 an li se pot oferi si alte lichide, precum compot putin indulcit, suc de fructe diluat cu apa, supa clara.

Compresele cu apa rece puse pe frunte sau la ceafa sunt cele mai simple si utilizate remedii naturiste pentru scaderea febrei la copii. Acestea functioneaza foarte bine atunci cand febra nu este foarte mare.

Sosete cu apa si otet

Un alt leac babesc pentru scaderea febrei este incaltarea cu sosete umezite cu apa la temperatura camerei si stropite cu otet. Vorbele din popor spun ca otetul ajuta corpul sa se raceasca si sa reduca febra la cei mici.

Frunze de balsam de lamaie, musetel, menta, lemn-dulce si flori mature au fost utilizate in mod traditional pentru a trata febra copilului. Unui bebelus mai mare de 2 ani i se poate administra o jumatate de cana de ceai de plante, mai mult de 4 ori pe zi timp de 24 de ore.

Usturoiul are proprietati antibacteriene. Daca bebelusul tau este mai mare de 9 luni, poti face o supa de pui cu usturoi si serveste-o copilului tau.

Comprese din cartofi cruzi

Cartofii pot fi, de asemenea, de mare ajutor. Da prin razatoarea mare doi – trei cartofi de marime potrivita, pune-i intr-o bucata de panza sau tifon, fara sa-i storci, stropeste-i cu putin otet cald si pune legatura la gat sau pe piept. La fel, dati prin razatoare sau taiati felii rotunde, cartofii se pot pune pe talpi, fixati cu sosetele.

Artarul are proprietati antipiretice si dezinflamatoare foarte pretuite de cunoscatorii tratamentelor naturiste. Se strivesc cateva frunze proaspete de artar si se pun sub talpile bolnavului.

 Puneti pe pieptul, abdomenul si gleznele copilului frunze de varza zdrobite.

Puneti pe fruntea copilului un ciorap umplut cu orez. Ciorapul se tine mai intai la frigider si apoi se aplica rece pe frunte. Daca copilului ii este frig si are frisoane, ciorapul cu orez se incalzeste la cuptor si apoi se pune pe talpi.

Ceapa ajuta la scaderea febrei. Taiati marunt 3-4 cepe, apoi puneti-le in doua sosete cu care se incalta copilul Deasupra se mai pune o pereche de sosete si se doarme cu ele pana dimineata. Astfel picioarele raman calde pana ce febra scade.

Ceai de primula si trei-frati-patrati. Acest ceai bine cunoscut ajuta organismul febril al copilului. Se pune 1 l de apa la fiert. Se amesteca 20 g flori de primula, 20 g flori de trei-frati-patrati, 30 g frunze de salcie, 30 g nasturel si 30 g radacina de echinacea. Se oparesc 3 linguri de amestec. Se lasa sa stea 10 minute la infuzat, se strecoara si i se administreaza copilului cate 1 cana la interval de o ora.

Pentru a reduce considerabil febra la bebelusi, ia in considerare urmatorul remediu naturist: taie o lamaie in felii si pune-le intr-un bol cu apa calduta pentru a capta uleiurile aromatice ale fructului. Folosind un tampon de bumbac tamponeaza usor corpul bebelui. Lamaia are proprietati de racorire a organismului, si impreuna cu apa ajuta la scaderea temperaturii.

In cazul unor afectiuni grave, nu va bazati doar pe puterea plantelor. Consultul medical este imperios necesar – plantele vor fi folosite complementar tratamentului alopat.

 

Text: Iulia Sandu

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton