Riscurile la care parintii elicopter isi supun copiii

Am explicat deja ce inseamna sa fii un parinte elicopter si care sunt semnele ca ai putea fi unul. Iata insa care sunt si riscurile pentru copil, daca parintii au aceste caracteristici si cum ii poate afecta pe termen lung.

Riscurile la care parintii elicopter isi supun copiii

Consecintele unui parenting defectuos, in acest caz vorbind de parintii elicopter, se resimt adesea peste ani si cei care sufera sunt copiii crescuti in acest mod, deveniti adulti, si cei care au de-a face cu ei.

La inceputul anilor 2000, in SUA, cca 60% din tinerii adulti intrati la facultate aveau parte de o astfel de educatie, din partea unor parinti elicopter.

In principal, parintii elicopter se lasa ghidati de 3 principii pe care le si aplica vizibil:

1. Fac lucruri pentru copiii lor pe care ei le pot face deja (Ex: il leaga la sireturi, desi copilul stie sa se lege; ii taie friptura, desi a ajuns de mult la varsta la care poate manui un cutit de masa)

2. Fac lucruri pentru copiii lor, pe care ei aproape ca le pot face singuri (Ex: desi copilul lor are 6-7 ani, parintii elicopter ii vor curata in continuare camera de jucarii, fara a emite pretentia ca cel mic sa participe sau sa o faca personal)

3. Sunt motivati in tot ceea ce fac in raport cu copilul de propriul ego. Acestia sunt parinti ce realizeaza ca fiecare copil este, in parte, reflexia parintelui, asa ca fac tot ce le sta in putinta ca cel mic sa nu cumva sa greseasca sau sa esueze vreodata.

Toate aceste aspecte diminueaza nivelul de independenta ce le este permis copiilor.

Cum iti poti influenta negativ copilul daca esti un parinte elicopter

Impactul pe care un parinte elicopter il poate avea asupra copilului, ajuns adult, este unul surprinzator.

In urma unui studiu recent realizat asupra angajatorilor, s-a descoperit ca:

30% dintre angajatori au primit CV-uri din partea parintilor candidatilor

25% dintre angajatori au fost contactati de catre parinte, care considera ca propriul copil ar trebui sa fie angajat pe respectiva pozitie.

15% dintre angajatori au primit sesizari de la parinti, nemultumiti cand copilul lor, ajuns adult, nu era angajat

12% dintre angajatori au primit telefoane prin care parintii le programau copiilor interviuri

10% au fost nevoiti sa discute la telefon cu parintii pentru negocierea salariului si a altor beneficii

4% dintre angajatori au avut parte de candidati ce au venit cu parintii la interviu.

Din pacate, parintii elicopter nu isi afecteaza copiii doar in ceea ce priveste viitorul profesional. Inca din studentie, acestia pot dezvolta probleme psihologice pornite din nevoia parintelui de a controla fiecare aspect al vietii sale.

In 2013, 95% dintre psihologii de la universitati au raportat ca numarul studentilor cu probleme psihologice este in crestere.

70% dintre ei au raportat ca numarul studentilor cu probleme psihologice a crescut in ultimul an, in timp ce 25% dintre studenti erau in mod oficial sub medicatie de tip antidepresiv, sau in general, care afecteaza echilibrul chimic din creier.

Din o suta de mii de studenti,

  • 84% se simt suprasolicitati de responsabilitati
  • 60.5% se simt tristi
  • 57% se simt foarte singuri
  • 51.3% sufera de anxietate
  • 4% au luat in considerare suicidul

Fetele sunt cu 8% mai predispuse la a avea parinti elicopter decat baietii, iar principalii parinti elicopter sunt adesea mamele.

Pe termen lung, a avea unul sau doi parinti elicopter poate rezulta in probleme de dezvoltare si de adaptare la viata de adult.
Astfel, copiii crescuti de parinti elicopter, odata deveniti adulti, nu stiu cum sa functioneze pe cont propriu si intalnesc adesea situatii in care nu stiu sa faca alegeri in concordanta cu viitorul pe care si-l doresc.

Sursa: http://bigthink.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton