Rivalitatea dintre frati

Fiecare copil este unic in ritmul sau de dezvoltare. Experienta pe care am capatat-o cu primul copil ne ajuta sa nu repetam greselile facute cu el si la urmatorul, ceea ce creeaza pentru acesta un anume avantaj.

In cazul copiilor cu varste apro­pi­ate, exista posibilitatea ca Praslea sa ajunga in anumite arii de dezvoltare sa o ia inaintea fratelui mai mare.

Nu avem cum sa stim dinainte cine va invata mai repede sa mearga pe bicicleta sau care dintre ei va reusi sa invete sa cante un cantec mai usor, sa citeasca mai bine si asa mai departe.

Nu putem decat sa presupunem, dar, daca se intampla ca fratele mai mic sa o ia inaintea celui mare, este probabil ca se va lasa cu plansete. De aceea, este bine sa ne pregatim pentru aceasta eventualitate cu un set de reactii corespunzatoare, incat sa menajam sentimentele celui mare, fara a-l descuraja pe cel mic.

In loc sa te minunezi, de cate ori prinzi ocazia (in special cand cel mare este de fata), cat de uimitor este ca cel mic reuseste sa faca ceva anume, desi este atat de mic, pe cand cel mare, la aceeasi varsta, nu reusea si nici acum nu poate, mai bine abtine-te si discuta separat cu copiii. Spune-i celui mic ca esti mandru de performanta lui si ca esti la fel de mandru si ca fratele sau incearca sa faca si el acea activitate bine.

In loc sa ii ceri celui mic sa ii arate si fratelui sau cum se face', mai bine arata-i tu sau daca nu te pricepi, sau nu ai timp, gaseste o a treia persoana care sa o faca, sa il ajute.

Incurajeaza-l mereu – spune copilului (mai mare) ca esti sigur ca va reusi sa faca (ceea ce nu i-a reusit) si ca esti alaturi de el, ca stii ca face eforturi pentru a reusi si ca acest lucru poate fi uneori frustrant, dar sa nu se lase, pentru ca si tu, cand erai mic, ai reusit cu mai multa dificultate sa faci anumite lucruri, dar asta nu te-a impiedicat sa continui a incerca, si reaminteste-i copilului, pentru a-i creste increderea in el, si de lucrurile pe care le face foarte bine.

Citeste continuarea in revista BABY – aprilie.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista