Rotavirusul, ce ar trebui sa stii

Rotavirusul este cea mai frecventa cauza a gastroenteritei la copii, manifestata prin diaree acuta si voma, si este raspunzator pentru un numar de 55.000 de mii de spitalizari in randul copiilor in Statele Unite si pentru moartea a 600.000 de copii in intreaga lume anual.

Perioada de incubatie a virusului este aproximativ 2 zile.

Simptomele sunt representate de:

  • voma
  • diaree
  • dureri abdominale

In cazul bebelusilor, sunt de ajuns cateva scaune diareice si voma pentru a se deshidrata foarte repede. Daca observati astfel de simptome la bebelus, mergeti imediat cu el la medic.

Mod de transmitere
Cel mai raspandit mod de transmitere a virusului este pe care orala, prin intrarea in contact cu suprafete contaminate, cu apa sau mancare contaminata. Cei mai expusi sunt bebelusii si copii pana in 2 ani.

Tratamentul
Tratamentul consta in administrarea de lichide, iar unii copii pot fi internati pentru a li se administra intravenos, daca sunt prea deshidratati. Pentru cei cu un sistem imunitar sanatos, simptomele dispar in cateva zile.

Prevenire
Vaccinarea impotriva acestui virus.
In Romania, acest vaccin nu este inclus in schema obligatorie de vaccinare. Este unul dintre vaccinurile optionale, pentru care parintii trebuie sa plateasca si ei sunt cei care decid daca il fac copilului sau nu.

Vaccinul este unul oral, nu injectabil si se face in doua sau trei doze, depinzand de marca acestuia.

Dozele sunt recomandate la urmatoarele varste:

  • prima doza – la 2 luni
  • a doua doza – la 4 luni
  • a treia doza – la 6 luni

Vaccinul nu este recomandat:
-Copiilor care au avut o reactie alergica la prima doza de vaccin
-Copiilor care sunt alergici la una din componentele vaccinului
-Copii care sufera de o anumita boala la vremea cand ar trebui facut vaccinul nu ar trebui sa-l primeasca, decat atunci cand sunt vindecati.

Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton