Jucării: roz pentru fetițe, bleu pentru băieței?

Tu ce cadouri cumperi anul acesta – chestii roz pentru fetițe și lucruri bleu pentru băieței? Mai gândește-te o dată.

Acum doi ani înregistrarea video a unei discuții între un tată și fiica lui de 4 ani aduna zeci de mii de like-uri în doar câteva ore de la postare. Micuța Riley, în vizită într-un magazin de jucării se întreba de ce fetițele trebuie să cumpere doar jucării roz, iar băiețeii super-eroi.

 

”Nu ar fi corect ca toate fetele să cumpere prințese și toți băieții să cumpere super-eroi. (De ce?) Pentru că fetele vor super-eroi și băieții vor super-eroi. Iar fetele vor lucruri roz, iar băieții nu vor lucruri roz. (Dar de ce crezi că e așa?) Pentru că… pentru că… acele companii care au făcut aceste lucruri vor să păcălească fetele să cumpere lucruri roz în locul lucrurilor pe care băieții vor să le cumpere. (Da, dar băieții pot cumpără lucruri roz daca vor, nu-i așa?) De ce toate fetele trebuie să cumpere prințese? Unele fete vor super-eroi, alte fete vor prințese, unii băieți vor super-eroi, alți băieți vor prințese… Și atunci de ce toate fetele trebuie să cumpere lucruri roz, iar toți băieții trebuie să cumpere lucruri de altă culoare?”

https://www.youtube.com/watch?v=-CU040Hqbas

 

Jucării de socializare sau jucării de cunoaștere?

Studii realizate în legătură cu oferta de jucării au demonstrat că jucăriile pentru fete nu sunt făcute astfel încât să încurajeze funcțiile cognitive – jocurile și jucăriile pentru fete le învață pe acestea să se joace liniștite și întăresc stereotipul că femeile se pricep să facă lucruri mici, repetitive. Pentru fete sunt produse mai multe jucării de ”socializare”.

Jucăriile pentru băieței le induc mesajul că trebuie să fie puternici pentru a fi adevărați bărbați, să fie asertivi, până la agresiune.

Marea diferență între jucăriile de băieței și fetițe este că în timp ce pe băieți îi învață să găsească soluții, să se coordoneze și să rezolve probleme, le induc fetițelor ideea că soluțiile vin cumva din afară, ceea ce, pe termen lung, determină multe drame de viață.

Așa că data viitoare când te găsești în fața raftului de jucării încearcă să nu mai alegi jucării roz pentru fetițe, bleu pentru băieței

 

foto Shutterstock

 

 

 

 

 

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
ziareonline.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Sfatul Medicului
Trending news
Mai multe din Familie