Rujeola, „epidemia uitată” a României, va face ravagii dacă părinții nu-și vaccinează copiii de teama coronavirusului

Teama părinților de infecțiile cu noul coronavirus întârzie vaccinarea copiilor împotriva unor boli grave precum rujeola. Medicii atrag atenția că rujeola este o boală extrem de periculoasă pentru cei mici.

Vaccinurile pentru rujeolă, rubeolă, poliomielită și tuse convulsivă trebuie făcute prima oară când copiii împlinesc un an și a doua oară, la 4-5 ani.

17 milioane de copii din 37 de țări sunt în pericol să nu se vaccineze în această perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus. 24 de țări au decis deja amânarea vaccinurilor, potrivit statisticilor UNICEF.

Citește și : Un copil de 13 luni a murit de rujeola. Este al 36-lea caz inregistrat

Medicii spun că rujeola este „epidemia uitată' a României. În ultimii patru ani, s-au înregistrat 20.000 de cazuri de îmbolnăvire și 64 de decese din cauza rujeolei. De la începutul acestui an, s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de cazuri. Din 27 aprilie până în 1 mai, de exemplu, au fost înregistrate 119 noi cazuri. Sunt focare la Satu Mare (35), Neamț (34) Cluj (23), Suceava (19), Timiș (4), Bihor (2) și Brașov (2), potrivit digi24.ro.

Centrul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile atrage atenția că nu trebuie să se oprească vaccinarea, dar că trebuie să se ia măsuri de precauție – telefoane de triaj și programări, ca să se evite aglomerearea la medic. De asemenea, părinții și copiii trebuie să poarte măști.

Medicii avertizează că, dacă nu e făcut la timp, vaccinul împotriva rujeolei s-ar putea să nu-și mai facă efectul.

sursa foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau