S-a votat! Părinții au dreptul la zile libere de la serviciu pentru a duce copilul la medic

O veste bună și una proastă, am putea spune. Legea ce le dă dreptul părinților la o zi, respectiv două zile libere pentru îngrijirea sănătății copiilor, a fost adoptată.

Vestea proastă este că angajatorul nu are obligația să plătească drepturile salariale pentru ziua sau zilele libere luate de părinți în mod legal.

Potrivit actului normativ, părinții au dreptul la o zi liberă dacă au unul sau doi copii și la două zile libere dacă au trei sau mai mulți copii.

Ziua liberă poate fi solilicitată de oricare dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului, cu 15 zile înainte.

Părintele sau tutorele care solicită ziua liberă are obligația de a da o declarație pe proprie răspundere potrivit căreia nu a mai beneficiat, pe parcursul anului în curs, de o altă zi liberă în același scop.

'După efectuarea controlului medical, părintele/ reprezentantul legal al copilului are obligația să prezinte medicului de familie al copilului rezultatele investigațiilor.

Pe baza acestora, medicul de familie eliberează gratuit o adeverință, pe care părintele/ tutorele o va prezenta angajatorului drept dovadă că acest control medical a fost efectuat. În situația în care ziua liberă a fost acordată în cursul anului școlar, iar copilul frecventează o formă de învățământ preuniversitar, medicul de familie are obligația de a elibera pentru acesta o scutire medicală”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Controlul medical pentru care părinții beneficiază de zi liberă se poate efectua atât în sistemul public de sănătate, cât și în cel privat.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau