S-a descoperit gaz radioactiv in 180 de scoli, gradinite si primarii din tara

In urma unui amplu studiu, s-a descoperit ca in 180 de scoli, gradinite si primarii din tara, se gasesc valori ridicate de radon, un gaz radioactiv care cauzeaza cancer pulmonar si leucemie.

Profesorii de la Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului de la Universitatea Babes-Bolay din Cluj, au facut acest anunt in cadrul unei conferinte de presa.

'Țara noastră se află într-un top negativ al valorilor de radon din Europa. Pe baza a aproximativ 5.000 de măsurători de radon interior, media expunerii în România ar fi de 176 Bq (Becquerel)/mc, mai mult de 11% din rezultate fiind peste nivelul legiferat, de 300 Bq/mc. Asta înseamnă că ne situăm într-o zonă de risc ridicat, media europeană fiind de 98 Bq/mc', a declarat pentru Libertatea.ro, Cucoş Dinu, manager proiect la Facultatea de Stiinţa si Ingineria Mediului a Universitatii 'Babes-Bolyai'.

Radonul este un element chimic radioactiv care, la valori ridicate, pe langa faptul ca anunta apropierea unui cutremur, acesta cauzeaza cancerul de plamani, devenind al doilea vinovat pentru aceasta boala, dupa tutun.

'Am avut surprize ca, în instituţii publice, în 180 de şcoli, grădiniţe, primării monitorizate, să constatăm niveluri ridicate de radon, cum ar fi în judeţele Alba, Timiş sau Suceava. De asemenea, în peşteri. Este vorba de Peştera Urşilor, foarte vizitată, unde un ghid, în sezonul cald, ar trebui să îşi limiteze circuitele la 12 ore pe lună. În peşteri – Urşilor, Muierii, Polovragi, cele mai vizitate, cu un mare potenţial turistic, valorile sunt în intervalul 1.000 – 2.000 de Bq/mc. Sunt puncte pe traseul turistic unde valorile sunt mari şi unde ar trebui staţionarea limitată pe durata unui circuit turistic, poate chiar evitate anumite zone. Aici este nevoie de o monitorizare riguroasă, anuală, de control anual al dozei. Iar profesorii şi elevii din şcolile respective ar trebui informaţi', a spus Alexandra Cucoş Dinu, pentru Libertatea.ro

Sursa: Libertatea.ro
Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau