S.O.S. dintii: pastreaza-i zambetul frumos!

Daca ti se pare ca e prea mic sa mearga la dentist, te inseli: dintii copiilor sunt in pericol chiar si atunci cand inca nu au facut cunostinta cu dulciurile.

dinti, dantura, stomatolog, spalatul pe dinti

Foarte multi dintre parinti cred ca dulciurile sunt principalele vinovate pentru aparitia cariilor. Ei, bine, asta e doar in parte adevarat.

Anumite bacterii, care se transmit cu usurinta in familie si pot trai o viata de om, ataca dintii, iar hranite cu dulciuri provoaca un acid care macina structura dintelui, lipsindu-l de calciu.

Bebelusii sunt „contaminati in primii doi ani de viata de catre parinti, la randul lor „posesori ai respectivelor bacterii, si care le dau copiilor sa manance cu aceeasi lingurita sau sa bea din acelasi pahar.

Asa se explica faptul ca sunt copii care mananca „tone de dulciuri si nu au vreo carie si altii care nici nu s-au atins de bomboane si ciocolata si ajung la dentist. Dulciurile sunt numai o parte a problemei.

Exista multe alte mancaruri la fel de vinovate pentru aparita cariilor. De fapt, cam 90% din ceea ce mancam, inclusiv cerealele, fructele, painea, contine zaharuri care favorizeaza aparitia cariilor.

Cand apar Vestea proasta e ca dupa ce primii dinti apar, teoretic pot aparea si cariile. Statistic vorbind, aproximativ 40% dintre copiii cu varste intre doi si patru ani au avut deja o carie.

Asa ca o vizita la dentist s-ar impune chiar inainte ca bebelusul sa-si fi serbat prima aniversare. Cu exceptia catorva cazuri, un control stomatologic nu prea poate fi efectuat copiilor la aceasta varsta.

Asa ca, daca nu par sa fie probleme, doi-trei ani este varsta potrivita pentru a face cunostinta cu medicul stomatolog. Multi dintre parinti nu se ingrijoreaza nici macar la aparitia unei carii, gandindu-se ca, oricum, afecteaza doar dintii de lapte. Nimic mai neadevarat!

Desi nu-i vedem, dintii permanenti se dezvolta incet-incet sub cei de lapte si orice problema afecteaza dentitia ulterioara. Trebuie sa avem la fel de mare grija si de dintii de lapte ai copilului, ca si de cei permanenti, spun specialistii.

Dintii cu probleme pot influenta modul in care copilul mananca, mesteca sau surade si chiar felul in care vorbeste. Concluzia (valabila in cazul oricarei alte probleme de sanatate): mai bine sa previi decat sa vindeci.

Cum tii cariile departe Curata-i gingiile inca inainte de aparitia dintilor, stergandu-le cu o batistuta dupa fiecare masa. Incepe periajul cu o periuta speciala, din cauciuc, masand gingiile – stimuleaza circulatia. Primii dinti se spala cu pasta speciala, fara fluor.

Cand copilul creste, formeaza-i deprinderea de a se spala pe dinti – dimineata, seara si ori de cate ori mananca ceva dulce. Pana la varsta scolii, supravegheaza tu procesul. Sensul periajului este foarte important (nici multi adulti nu se spala corect!): de la baza dintelui, spre varf.

Igiena conteaza, dar si alimentatia. Limiteaza-i consumul de dulciuri si de alimente care se lipesc de dinti: gen pufuleti sau biscuiti (chiar sarati). Nu in ultimul rand, du-l ocazional la un control, preventiv.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton