S.O.S. pentru o planeta aflata in mare criza

planeta, ecologie

Cauza acestui haos climatologic este, in proportie de 95%, spun specialistii, de natura umana, arderile in cantitati mari a combustibilor fosili determinand cresterea dioxidului de carbon din atmosfera, acesta contribuind la incalzirea necontrolata a climei.

In plus, inca din anii 70 se trag semnale de alarma privitor la re­zer­vele planetei, si in ciuda tutu­ror previziunilor apocaliptice, se estimeaza ca in urma­torii 25 de ani consumul de petrol si gaze va creste cu 25% si ca pana in anul 2025 jumatate din populatia lumii va duce lipsa de apa potabila.

Combustibili fosili
In randul combustibililor fosili se inscriu carbunele, petrolul, gazele naturale si hidrocarburile, materia prima cu ajutorul careia industria ultimelor secole a cunoscut o dezvoltare impresionanta. Acestea constituie in momentul de fata circa 85% dintre sursele primare de energie ale civilizatiei umane, restul de 15% fiind impartit in mod aproape egal in energie hidroelectrica si nucleara. Cat despre celelalte surse de energie, inclusiv cele regenerabile, acestea au o pondere neglijabila.

Problema cea mai mare cu care se confrunta marile companii petroliere este ca lucreaza cu resurse epuizabile, con­sumate intr-un ritm mult prea rapid de tari aflate intr-o permanenta dezvoltare economica si industriala.

„Limitele cresterii
Agentia Internationala pentru Energie care monitorizeaza re­sursele de combustibili fosili avertizeaza ca o criza petroliera va lovi omenirea in cel mult cinci ani. La baza acestei teorii stau cifrele rezer­velor din zonele exploatate de mult timp, cum sunt cele din Golful Mexic sau Marea Nordului, care sunt pe terminate, dar si nevoia tot mai mare de carburanti a statelor cu crestere economica accelerata.

Un astfel de verdict a fost dat si in 1970. Rezultatele publicate in 1972 sub titlul „Limitele cresterii preconizau pentru anul 2000 o criza grava a productiei industriale si agricole. Aceasta a avut loc mai devreme, in perioada urmatoare aparitiei raportului si a fost cauzata de cresterea preturilor la materiile prime.

Crize ale petrolului
Crizele deceniilor trecute au starnit reactii in randul celor mai puternice tari, interesate de permanenta valorificare a resurselor petroliere. Rezultatul unei astfel de reactii este si Protocolul de la Kyoto, negociat inca din 1997, care are in vedere incetinirea procesului de incalzire globala prin limitarea emisiilor de gaze care produc efecte de sera, printr-o reducere cu 5,2% a emisiilor poluante in perioada 2008-2012.

Protocolul a indeplinit conditia de a fi ratificat de 55 de natiuni, printre care Rusia, Canada, India, Noua Zeelanda, tarile din Uniunea Europeana, insa nu si de Statele Unite si Australia, „responsabile pentru mai mult de 40% din totalul emisiilor de gaze de sera.

Apa, pe terminate
In cativa ani, mai mult de jumatate din populatia lumii nu va avea acces la apa. Desi apa acope­ra doua treimi din suprafata plane­tei, rezerva totala disponibila (din rauri si subteran) nu este mai mare de 90.000 km3. Comparativ, daca apa de pe planeta ar putea incapea intr-un bidon de cinci litri, apa potabila ar reprezenta doar o lingurita din toata acea cantitate. Organizatia Natiunilor Unite a ela­borat o serie de programe pentru fo­losirea eficienta a rezervelor de apa si redistribuirea lor.

Pericolul recesiunii economice
Fostul economist-sef al Bancii Mondiale, Sir Nicholas Stern, a elaborat in 2006 un studiu asupra impactului pe care schimbarile climaterice le au asupra economiei mondiale. Sir Nicholas Stern subliniaza ca prin topirea ghetarilor, ridicarea nivelului marii ar determina stramutarea a peste 200 de milioane de persoane. Solutia oferita de economist este adoptarea unor masuri de reducere a consumului de combustibil care genereaza bioxid de carbon, insa in absenta unei atitudini mondiale pro-clima, ne vom confrunta global cu o recesiune economica.

Semnale de alarma
Lupta statelor puternic industriali­zate pentru suprematia zonelor de petrol este contestata vehement de vocile organizatiilor de mediu si de sanatate, care sugereaza gasirea unor noi resurse naturale.

In documentarul An Inconvenient Truth, fostul candidat la presedintia Statelor Unite, Al Gore, explica fenomenul incalzirii globale si nevoia de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, scotand in evidenta faptul ca cifrele concentratiei de dio­xid de carbon din atmosfera au crescut ingrijorator in ultimii ani.

Text: Catalina Ioancea; foto: dreamstime.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice