Sa ne hranim mai verde

Odata cu primavara, si alimentatia noastra devine mai „verde”. Legumele detoxifica organismul si ne aduc energia de care avem atata nevoie.

Stim cu totii ca esti ceea ce mananci si cat de importante sunt legumele si fructele pentru sanatate. Noi cercetari, efectuate de specialisti suedezi, demonstreaza ca exista o legatura directa intre consumul de legume in timpul sarcinii si scaderea riscului dezvoltarii diabetului la copii, de exemplu.

Analize efectuate pe 6000 de probe de sange, prelevate de la copii mici, au demonstrat ca markerii de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 1 erau de doua ori mai numerosi in cazul copiilor ai caror mame au mancat rar legume in timpul sarcinii.

Specialistii ne sfatuiesc nu numai sa mancam cat mai multe legume, ci si sa le consumam intr-o stare cruda sau sa le pregatim de asa maniera incat sa-si pastreze proprietatile. Cercetatori de la doua universitati din Spania (Murcia si Complutense) au analizat modul in care diferite metode de gatit afecteaza nivelul antioxidantilor.

Studiul a fost realizat pe 20 de legume, care au fost fierte, gatite la aburi, sub presiune, coapte, bagate la microunde, puse pe gratar si fripte.

Rezultatele? Cele mai mari pierderi de antioxidanti au fost observate la conopida dupa fierbere si microunde, la mazare dupa fierbere si la dovlecei dupa fierbere si prajire. Fasolea verde si usturoiul si-au pastrat cam aceleasi niveluri dupa fiecare procedeu de gatire.

Unele legume au avut, paradoxal, un nivel mai mare de antioxidanti decat inainte de gatire – si anume telina si morcovii. In final, coacerea pe gratar si la microunde a ajutat la mentinerea unui nivel ridicat de antioxidanti, in timp ce fierberea (chiar si cea la aburi) a produs cele mai mari „pagube” in randul antioxidantilor. Pe scurt, apa nu este cea mai buna prietena a legumelor cand e vorba de gatit.

De altfel, din ce in ce mai multi cercetatori, sustinuti de vedete ca Gwyneth Paltrow si Demi Moore, sustin dietele raw, pornind de la premisa ca trebuie sa consumam legumele si fructele in starea lor naturala, negatite si, daca se poate, doar pe acelea provenind din culturi organice.

Pe de alta parte, desi mai sanatoasa si aparent mai grijulie cu mediul, hrana organica este oarecum in dezacord cu filosofia eco. Pentru ca, daca toate alimentele ar fi create organic, extinderea culturilor ar creste dramatic, dezechilibrand in final ecosistemul planetar.

Parintele ecologiei si castigator al premiului Nobel, Norman Borlaug, avertiza ca toata hrana obtinuta organic n-ar reusi sa hraneasca mai mult de 4 milioane de oameni – ceea ce, evident, ar ridica si preturile alimentelor.

Sparanghelul
Apare primavara si trebuie sa fie in meniul familiei. Bun pentru femeile insarcinate (o portie de sparanghel contine folati si vitamina B, esentiale pentru diviziunea celulara normala), sparanghelul este si o sursa foarte buna de potasiu si sodiu.

Continutul mare de minerale si aminoacizi il face un bun diuretic. Pentru copii este recomandat in special datorita continutului de inulina, care favorizeaza activitatea si dezvoltarea bacteriilor prietenoase din organism – bifidobacteria si lactobacilii.

Cand numarul de bacterii bune este mare, este dificil pentru bacteriile rele sa se stabileasca in tranzitul intestinal.

Nu exegera cu hrana sanatoasa
Poate sa-ti faca rau mancatul sanatos? Raspunsul este, paradoxal, da. Anne Dubner, nutritionist american, spune ca exista o granita foarte fragila intre a manca sanatos si a manca prea sanatos, ceea ce se traduce, de fapt, prin a face rau organismului, inclusiv prin riscul de a dezvolta a anorexie nervoasa.

Dubner, autoarea cartii Health Food Junkies, sustine ca parintii obsedati de diete sanatoase exagereaza in incercarea de a le impune copiilor acelasi regim – o mare greseala, dat fiind ca organismul copiilor are nevoie de grasimi pentru dezvoltarea nervilor, proteina pentru muschi si oase si multi carbohidrati care sa furnizeze corpului lor in crestere multa energie.

Adultii care urmeaza diete stricte – ca cea saraca in carbohidrati sau vegetariana – nu realizeaza ca astfel isi priveaza copiii de proteine, calciu, fier, vitaminele din complexul B, ceea ce se traduce prin intarzieri in crestere, oase fragile si dificultati de invatare.

Exista si un aspect psihologic – copiii carora dieta le este atat de restrictionata vor tinde sa „recupereze” in deplasare, in casele cunoscutilor si prietenilor, dar pot dezvolta un sentiment apasator de vinovatie.

Sa stii ca…

  • Un copil are necesitati crescute, iar deficientele care afecteaza un adult ce se priveaza de nutrienti sunt dublate sau triplate, ca efect, in cazul copiilor.
  • Mancarea nu trebuie folosita in vreun fel pentru recompensarea sau pedepsirea copiilor.
  • Explica-i copilului tau ca nimic nu este total interzis, doar ca unele alimente trebuie consumate cu moderatie.

Foto: Dreamstime.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton