Sanatate – Cand sa renunti la contraceptive

Decizia de a avea un copil este una dintre cele mai importante din viata fiecaruia, fie ca esti femeie sau barbat. Un copil ofera parintilor sai o miza de durata pentru viitor – o cale prin care ceva din ei si din famiile lor va fi dus mai departe peste secole.

Daca ati hotarat, impreuna, ca a sosit momentul sa va intemeiati o familie, in primul rand trebuie sa iti faci un program preconceptional de sanatate.

Pregatirea trebuie sa inceapa cu intreruperea contraceptivelor.

Pilula contraceptiva

Fostelor consumatoare de pilule le ia mai mult timp pana sa conceapa decat femeilor care au renuntat la aceste mijloace contraceptive, iar celor de peste 30 de ani le poate lua un an.

De aceea, ideal ar fi sa intrerupi folosirea pilulelor cu cel putin 3 luni (unii specialisti recomanda chiar 12 luni) .

Acest interval fara pilule ii permite organismului sa corecteze modificarile induse de contraceptivele orale, sa-si corecteze nivelurile de vitamine B, de fier si zinc; sa revina la ciclurile menstruale regulate, sa-si reia ovulatia.

Atentie! Daca ai folosit pilule exclusive pe baza de progesteron, acestea vor face mai putin probabila o sarcina ectopica.

Nu te ingrijora daca se intampla sa ramai insarcinata in timpul folosirii pilulelor. Studiile confirma ca fatul nu va avea de suferit, desi este indicat sa le intrerupi cat mai curand posibil.

Steriletul

Trebuie sa ti se scoata implantul care elibereaza hormoni cu cateva luni inainte de a ramane insarcinata, astfel incat sa diminuezi riscul unei sarcini extrauterine.

Steriletele de cupru trebuie scoase cu 6 luni inainte, pentru a permite organismului sa elimine cuprul acumulat. Nivelurile crescute de cupru se asociaza cu nasterea prematura, cu greutatea mica la nastere si cu defecte de tub neural.

Organismului ii vor fi necesare 2-3 luni pentru reluarea ovulatiei dupa scoaterea unui sterilet care nu contine cupru sau hormoni.

Implanturile hormonale – Trebuie sa scoti implantul hormonal cu cateva luni inainte de a vrea sa concepi un copil.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Contraceptie si planning