Sanatate – De ce sa dormi pe partea stanga in timpul sarcinii

Pe timpul sarcinii te-ai confruntat cu neplaceri legate de a gasi cea mai confortabila pozitie de somn care sa se potriveasca si pentru burtica?


 

SOS (SLEEP ON SIDE = somn pe lateral) se pare ca este, conform specialistilor, cea mai buna pozitie, ideala fiind cea pe partea stanga. Incearca sa te obisnuiesti sa dormi cat mai mult in aceasta pozitie si nu vei regreta mai tarziu.

Sfaturi

Ca sa nu te lupti inca de la inceput cu aceasta pozitie, incearca sa indoi usor genunchii si sa folosesti o perna intre picioare. Inca una sub abdomen te poate ajuta si in reducerea durerilor de spate.

Incearca sa te relaxezi si sa te acomodezi cu noua pozitie, asigurandu-te ca temperatura in camera este una scazuta, ca beneficiezi de liniste si intuneric.

Dormitul pe partea stanga se pare ca duce la o crestere a volumului de sange si nutrienti care ajung la placenta, intrucat uterul in plina expansiune nu se va rezema pe vena cava inferioara (situata pe partea dreapta a corpului), n-o va comprima si astfel nu va diminua nici oxigenarea bebelusului.

Dormitul pe spate trebuie evitat, intrucat poate reduce fluxul sangvin atat al tau, cat si al bebelusului, deoarece abdomenul apasa pe vene importante (aorta, vena cava) si pe intestine. Nici dormitul pe burta nu este o solutie, mai ales ca, pe masura ce sarcina avanseaza, va fi din ce in ce mai dificil.

In trimestrul III de sarcina se recomanda ca gravida sa doarma in decubit lateral stang, pentru a evita compresiunea venei cave. Aceasta este un vas mare de sange care aduce sangele venos spre plamani si cord. Uterul gravidei apasa acest vas, astfel femeia care doarme pe spate, cu fata in sus, poate simti sufocare, ameteli, stare de agitatie. Deci sfatul nostru: dormiti pe partea stanga” – spune Roxana Dumitrescu, medic primar in obstretica-ginecologie.

Nu ceda!

E posibil sa te trezesti dimineata in cu totul alta pozitie, mai ales la inceput. Nu te speria! Schimbarea pozitiei in timpul somnului e absolut normala. Important este sa nu te dai batuta. Cu cat vei incerca mai mult sa stai asezata intr-o pozitie, cu atat mai usor va fi sa si adormi in acea pozitie si s-o mentii pe timpul noptii.
 

Citeste 8 trucuri pentru un somn linistit in timpul sarcinii

 

Text: Andreea Girtonea
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate