Sanatate orala: 5 metode prin care iti determini copilul sa-si ingrijeasca dintii

Copilul tau are nevoie de educatie in ceea ce priveste igiena orala inca de la aparitia primilor dinti, de aceea trebuie sa-l ajuti sa constientizeze importanta sanatatii dentare si sa ii oferi un exemplu demn de urmat.

Iata cateva metode de a-l determina sa-si ingrijeasca dantura, pentru a preveni aparitia cariilor dureroase si pentru a se bucura de un zambet perfect:

  1. Vizitele regulate la dentist

Primul control medical trebuie sa aiba loc in jurul varstei de un an. Chiar daca ti se pare prea mic sa il duci intr-un cabinet stomatologic de la varsta aceasta, te-ar putea ajuta sa economisesti o multime de bani, iar pe el l-ar scuti de dureri si tratamente neplacute. In plus, exista medici stomatologi specializati in pediatrie, care vor sti exact cum sa iti abordeze micutul si iti vor oferi sfaturi pentru a mentine sanatatea danturii lui.

  1. Obiceiurile sanatoase invatate din timp

Poti incepe sa ai grija de sanatatea orala a bebelusului chiar inainte sa-i apara primii dinti. Gingiile au nevoie de periaj, chiar daca acesta este realizat cu o periuta moale din silicon, iar rutinele din primele luni de viata sunt primele care le raman intiparite in minte copiilor. Dupa aparitia dintilor, foloseste o periuta de dinti Oral B pentru copii si o pasta de dinti special conceputa pentru dantura de lapte. Obisnuieste-l sa-i curete dintii dimineata si seara si sa nu consume nimic in afara de apa inainte de culcare.

  1. Consumul de zahar cat mai redus

Zaharul nu este cel mai sanatos aliment, dar cu toate astea copiii il adora. In ceea ce priveste sanatatea dintilor, zaharul este principala cauza a aparitiei cariilor. Pentru a reduce consumul de zahar, ofera-i copilului tau fructe si sucuri naturale neindulcite atunci cand iti cere ceva dulce. De asemenea, asigura-te ca acestea vor fi consumate in prima parte a zilei si in nici un caz seara, dupa ce s-a spalat pe dinti.

  1. Abuzul de suzeta, biberon si cani cu tetina sau pai

Suzetele si tetinele pot subtia smaltul din spatele primilor incisivi si pot favoriza aparitia cariilor, mai ales daca bauturile pe care micutul tau le consuma din biberon sunt indulcite sau au un continut mare de fructoza. De aceea, este importat sa iti dezveti copilul de folosirea suzetei, a biberoanelor si a canilor cu tetina sau pai si sa le inlocuiesti treptat cu pahare sau cani obisnuite.

  1. Folosirea atei dentare

Ata dentara poate fi folosita inca de la aparitia primilor dinti alaturati ai copilului. Aceasta va elimina eficient resturile de mancare dintre acestia si va preveni astfel aparitia cariilor. Bineinteles, ata dentara nu este suficienta pentru mentinerea sanatatii dintilor, iar folosirea acesteia nu inlocuieste periajul.

Sursa foto: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din 4 - 5 ani