Sănătatea bebelușului – 3 greșeli pe care le fac părinții

Mici greșeli care asupra adulților nu au efecte semnificative pot pune în pericol viața bebelușilor. Câteva dintre practicile uzuale la care apelează părinții sunt extrem de periculoase pentru cei mici.

Supradozezi medicamentele

Copiii metabolizează diferit medicamentele, în funcție de greutatea lor, nu de vârstă. Cei mai mulți dintre părinți administrează medicamentele eliberate fără prescripție medicală conform indicațiilor de pe cutie, fără să țină cont de faptul că substanța activă se administrează pe kilogram corp. Alteori, părinții măresc doza, în speranța că medicația își va face mai repede efectul. Supradozarea medicației are însă efecte foarte grave, putând cauza chiar moartea bebelușului!

Frecțiile cu alcool

Din bătrâni se spune că un remediu eficient împotriva febrei este frecția cu alcool și mulți părinți apelează la această practică atunci când celui mic nu-i trece febra cu niciun antitermic. Obiceiul de a a face copiilor frecție cu alcool (medicinal, țuică etc) este extrem de periculos, avertizează medicii. Alcoolul se absoarbe imediat în pielea celui mic și poate provoca intoxicații serioase, cauzând chiar coma!

Îi dai antibiotice

La primul semn de răceală sau temperatură, părinții se reped la antibiotic. Folosite încă din anii 40, antibioticele au salvat sute de mii de vieți, dar administrate incorect, pot provoca probleme serioase, ducând la dereglări digestive și cauzând reacții alergice sau dezvoltând tulpini de bacterii rezistente la medicație. Antibioticele funcționează doar atunci când infecția este de natură bacteriană și chiar și așa, trebuie administrate doar la indiația medicului și doar după efectuarea unei antibiograme.

foto Shutterstock

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul