Sănătatea copiilor în sezonul rece: 4 sfaturi utile pentru orice părinte

Pentru orice părinte, sănătatea copilului este cea mai importantă, cu atât mai mult în sezonul rece, când riscul de a răci sau de a se îmbolnăvi este ridicat. Aceasta este, probabil, perioada cu cele mai multe provocări de pe parcursul anului.

De la ceea ce mănâncă și până la regulile de igienă, există numeroase aspecte care te pot ajuta să ai grijă de sănătatea copilului tău. Iată câteva sfaturi care îți pot fi de ajutor: 

Ai grijă de sistemul imunitar

Primul aspect de care trebuie să ții cont este întărirea sistemului imunitar, iar o alimentație echilibrată, care să îi ofere toți nutrienții de care are nevoie, este esențială. Toți copiii au nevoie de o alimentație sănătoasă, care să includă multe fructe și legume proaspete, astfel încât sistemul imunitar să primească toți fitonutrienții necesari pentru a putea lupta cu infecțiile. Bineînțeles, citricele nu ar trebui să lipsească, deoarece sunt principala sursă de vitamina C.

Pe lângă acestea, copiii ar trebui să consume iaurt, care este bogat în probiotice, fructe oleaginoase, o sursă importantă de acizi grași omega-3, dar și carne săracă în grăsimi, precum cea de pui. De exemplu, în afară de proteine, carnea conține și zinc, care ajută celulele albe din sânge să lupte cu infecțiile.

Ține cont de regulile de igienă

Atât copiii, cât și noi, adulții, trebuie să avem în vedere importanța spălatului pe mâini pentru a evita contaminarea sau răspândirea bacteriilor și a virusurilor. Iar acest aspect este cu atât mai important în sezonul rece. Învață-l pe cel mic să folosească săpun și apă călduță și să se spele pe mâini pentru cel puțin 30 de secunde.

În cazul nou-născuților și al bebelușilor, poți lua câteva măsuri extra de protecție. De exemplu, ai grijă să sterilizezi cu atenție biberoanele  sau alte accesorii înainte să îl hrănești pe cel mic. Folosind un sterilizator Avent pentru biberoane, ai siguranța că 99,9% din germenii dăunători sunt distruși, datorită sterilizării cu abur.

Încurajează mișcarea și somnul

Chiar dacă temperaturile de afară încep să scadă, iar vremea mohorâtă te face să stai în casă mai mult, este important ca cel mic să fie activ și să se joace cât mai mult pentru a rămâne sănătos. În același timp, somnul și odihna sunt la fel de importante pentru ca organismul să se poată reface și să lupte cu răceala și gripa.

Așadar, asigură-te că cel mic iese la joacă măcar o dată pe zi, dar și că se odihnește apoi suficient. De regulă, un copil mic are nevoie de cel puțin 12 ore de somn, în timp ce un preșcolar ar trebui să doarmă măcar 10 ore.

Oferă-i doza de vitamine

În sezonul rece, vitaminele sunt esențiale pentru întărirea sistemului imunitar. Deși acestea pot fi obținute prin alimentație, uneori, poate fi necesar să apelezi și la suplimente alimentare. Cele mai benefice sunt vitaminele C și D, care pot reduce riscul de apariție a infecțiilor.

Discută cu medicul pediatru pentru a vedea cu exactitate care sunt nevoile celui mic și ce doze sunt recomandate. Chiar și cu o alimentație sănătoasă, un nivel scăzut de vitamina D poate duce la slăbirea sistemului imunitar. Conform recomandarilor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din America, în perioada alăptării, bebelușii au nevoie de 400 IU de vitamina D, începând cu primele zile de viață.

În concluzie, în calitate de părinte joci un rol important în ceea ce privește sănătatea copilului tău. Asigură-te că îi oferi o alimentație echilibrată, că sunt respectate regulile de igienă, că cel mic este activ și se odihnește, dar și că primește doza necesară de vitamine. Toți acești factori vor contribui în mod semnificativ la întărirea sistemului imunitar al copilului în sezonul rece.

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Philips


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate