Un bebelus nu e o jucarie cu care sa-ti ocupi timpul liber. De la nastere, sanatatea lui depinde in mare parte de grija ta. Cum te descurci singura?
Esti mamica si copilasul e perfect. Dar nu va trece mult si vei intra in panica la primul semn de boala.
Daca stii ce trebuie sa faci, totul va fi mai simplu, iar copilul se va vindeca rapid.
Acum toate bolile copilariei pot fi depasite cu usurinta.
Comunicarea intre medici si parinti este mai buna, iar responsabilitatea celor din urma este din ce in ce mai mare.
Imunizarea
Imunizarea este un procedeu prin care copilul este protejat impotriva bolilor.
Cand contracteaza o boala infectioasa, organismul lupta si produce anticorpi. Preventiv, vacci-nurile pot determina organismul sa produca anticorpi, fara ca acesta sa fie bolnav.
Astfel, daca vine in contact cu germenii bolii, copilul fie va ramane sanatos, fie va suferi doar o forma usoara.
Nu te teme deci de vaccinuri, intrucat acestea iti protejeaza copilul impotriva unor boli grave precum: tusea convulsiva, difteria, tetanosul, poliomielita, pojarul, oreionul, rubeola sau tuberculoza. Vaccinarile nu prezinta nici un pericol.
Singurele cazuri in care se poate renunta la imunizare sunt acelea in care copilul nu se simte bine in perioada vaccinarii sau este alergic, a avut o reactie adversa puternica la un vaccin anterior.
Efectele secundare obisnuite ale imunizarii sunt o umflatura rosiatica pe locul intepaturii si o usoara stare febrila, seara. Daca observi si alte simptome, adreseaza-te imediat medicului.
Alerta tetanos!
Medicii pediatri recomanda parintilor sa-si vaccineze copiii impotriva tetanosului.
Daca unele boli sunt din ce in ce mai rare datorita campaniilor de imunizare organizate in ultimii ani, virusul tetanosului supravietuieste in praf si in pamant (mediul exterior de joaca al copiilor), putand fi preluat cu usurinta.
Impotriva acestei boli fatale, copiii au nevoie de protectie indivi-duala. Simptomele tetanosului sunt: intarirea maxilarului, a muschilor fetei si a muschilor abdominali. In aceasta situatie, tratamentul de urgenta este vital.
Cel mai recent virus impotriva caruia pot fi imunizati copiii mici este cel raspunzator de meningita bacteriologica. Bebelusii sub un an sunt cei mai vulnerabili si, in consecinta, primii care trebuie vaccinati. In schimb, copiii peste patru ani pot dezvolta imunitate naturala.
Probleme obisnuite de sanatate la copii:
0-1 an
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2