Saptamana europeana de prevenire a cancerului de col uterin

10,5% din femeile investigate in cadrul Unitatii Mobile de Diagnostic au fost declarate suspecte de cancer de col uterin.

Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania, entitate fomata din societati medicale, asociatii de pacienti si ONG-uri –  celebreaza, in perioada 23 si 29 ianuarie, Saptamana Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Fundatia „Renasterea' pentru Educatie, Sanatate si Cultura, membra a Coalitiei, anunta cu aceasta ocazie rezultatele investigatiilor realizate in perioada martie 2008 – decembrie 2011, in cadrul programului „Renasterea Diagnostic Mobil – San si Col Uterin', un proiect care a adus in tara primul centru mobil pentru efectuarea de mamografii si teste Babes Papanicolau, gratuit, in comunitatile locale.

In patru ani de activitate, datorita Unitatii Mobile de Diagnostic Renasterea, 15.500 de femei au beneficiat de servicii medicale, fiind efectuate peste 14.300 teste Babes Papanicolau si 7.950 mamografii. O statistica preliminara in care au fost incluse 4.400 de femei care au efectuat testul Babes Papanicolau a aratat ca peste 70% dintre femeile investigate au infectii genitale complexe ce necesita tratament de specialitate. De asemenea, studiul arata ca 10,5% dintre acstea prezinta leziuni pre-canceroase, fiind indrumate pentru investigatii suplimentare.

De asemenea, studiul arata ca 63% din cele 4.400 de femei investigate au 2 sau mai multe avorturi efectuate, iar 7% din ele, peste 10 avorturi. Din pacate, acest studiu ne arata ca ne aflam inca in categoria tarilor in care femeile efectueaza multiple avorturi, acest lucru ducand si la cresterea riscului de aparitie a cancerului de col uterin.

Proiectul s-a adresat in principal femeilor din mediul rural sau peri-urban, economic dezavantajate si a totalizat, pana in acest moment, 15.500 de beneficiare, carora li s-au realizat peste 22.000 de investigatii medicale pentru depistarea precoce a cancerelor de col si de san.

Dintre aceste investigatii, 64,2% au fost examene Babes-Papanicolau (peste 14.000), iar 35,8%, mamografii (aproape 8.000).

Avand in vedere rezultatele de mai sus, la care se adauga si locul fruntas pe care Romania il ocupa in clasamentele europene in ceea ce priveste incidenta si mortalitatea prin cancer de col uterin, autoritatile, in colaborare cu societatea civila, au datoria sa initieze si sa deruleze programe integrate de preventie – respectiv vaccinare si screening.

Despre „Renasterea Diagnostic Mobil – San si Col Uterin'

Scopul proiectului este reprezentat de cresterea accesului la servicii medicale gratuite pentru  depistarea cancerelor de col uterin si mamar, in vederea prevenirii si depistarii precoce a acestor dou tipuri de boli, principalele malignitati survenite la femeile din Romania.

Costurile proiectului, din momentul inceperii lui si pana in prezent, au fost reprezentate de investitii in echipamente in valoare de peste 300.000 de euro si de cheltuieli operationale de peste 550.000 de euro.

In cadrul Centrului mobil pentru investigatii de san si de col uterin sunt amenajate un cabinet de ginecologie si o camera dotata cu mamograf digitalizat. Acest vehicul se deplaseza prin tara, in comunitatile care au acces limitat la investigatii medicale, pentru a oferi femeilor posibilitatea de a efectua gratuit mamografii si teste Babes Papanicolau.

Pana in acest moment, Unitatea Mobila de Diagnostic a ajuns in peste 50% din judetele tarii.

Despre Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania

Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din Romania reuneste reprezentantii Fundatiei Renasterea,  Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, Societatii Romane de Pediatrie, precum si Societatii Nationale de Medicina Familiei – si lupta pentru constientizarea riscurilor provocate de cancerul de col uterin. Misiunea Coalitiei este concentrata pe metodele de prevenire a cancerului de col uterin, in special prin vaccinarea impotriva HPV, afirmand necesitatea acestei metode si incercand sa foloseasca experienta europeana in domeniu pentru a desfasura un program de vaccinare eficient in Romania.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Mai multe din Stiri
Buton