În sarcină: cum să nu te îngrași prea tare

Din toate kilogramele acumulate în timpul sarcinii, bebelușul este 'vinovat' doar pentru 5-6 – greutatea lui, placenta și fluidele în exces, necesare pentru a susține creșterea bebelușului în burtica ta. Medicii spun însă cele mai multe mămici acumulează între 15 și 20 de kilograme în timpul celor 9 luni. Ce să faci, să nu te îngrași prea tare în sarcină.

Orice kilogram în plus în timpul sarcinii îți supune corpul, și așa suprasolicitat, la un efort încă și mai mare. Coloana care se adaptează la noul centru de greutate odată cu creșterea burticii trebuie să suporte o presiune foarte mare, inima este forțată să pompeze mai mult sânge pentru ca activitatea organelor tale să fie susținută la capacitate maximă și în plus să permită bebelușului să crească (la propriu).

Orice kilogram în plus poate determina pentru tine probleme  – risc crescut de preeclampsie, diabet gestațional, probleme ale articulațiilor, hemoroizi, infecții urinare, iar pe bebeluș (care riscă să se nască prematur) îl supune riscului de a dezvolta probleme cardiace și defecte de tub neural.

În funcție de greutatea pe care o ai când începi cele 9 luni de sarcină, medicii vorbesc despre un număr maxim de kilograme în plus – dacă înainte de sarcină aveai greutatea normală, o creștere între 11-13 kilograme este considerată normală, în schimb, dacă sarcina te-a prins deja supraponderală, 9 kilograme în plus este limita maximă admisă. Nu numai numărul de kilograme acumulate în sarcină este important, ci și greutatea de la începutul sarcinii. Dacă atunci când rămâi însărcinată, greutatea ta este aproape de cea ideală, o creștere sănătoasă în greutate poate fi între 11 și 13 kilograme. Pentru o sarcină  gemelară, o creștere în greutate de până la 20 de kilograme este considerată în limitele normalului.

 

Ce să faci și ce nukilograme sarcina

Monitorizează zilnic ce mănânci. Sarcina este un prilej de răsfăț, iar din cauza stărilor de rău tinzi să ronțăi mai mereu. Asigură-te că ai la îndemână gustări sănătoase – fructe și legume crude sau biscuiți din ovăz sau ghimbir (care taie și greața) neîndulciți. Aceste alimente îți dau un plus de energie, sunt bogate în fibre și carbohidrați complecși și sunt pline de nutrinenți pentru bebelușul pe care îl vei aduce pe lume, spre deosebire de gustările dulci, pline de calorii goale, care nu-i aduc lui nimic din punct de vedere nutrițional, dar îți aduc ție multe kilograme în plus.

Ai grijă unde și cu cine mănânci – studiile arată că tindem să mâncăm aproape dublu când ieșim în oraș în compania unul prieten, iar porția aproape se triplează când luăm masa în compania mai multor prieteni (pentru că petrecem mai mult timp și comandăm mâncare și băutură (sucuri dulci, de obicei) pe parcursul mai multor ore.

Mănâncă mai puțin și mai des. Aceasta este o măsură care te ajută să diminuezi și stările de rău și să ții sub control kilogramele.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie