Sarcina ectopică – cauze, simptome, tratament

Sarcina ectopică apare atunci când un ovul fertilizat se dezvoltă în afara uterului, cel mai adesea în una din trompele uterine. Chiar dacă embrionul este sănătos, sarcina nu poate evolua. Dacă acest îşi continuă dezvoltarea, poate să rupă trompa uterină şi să pericliteze viaţa mamei.

 

 

Cauze

În Statele Unite, peste 1% din sarcini sunt extrauterine. Acest procent a crescut de-a lungul timpului cel mai probabil din cauza creşterii infecţiilor trompelor uterine (salpingită), cauzate de boli venerice ca gonoreea sau chlamidia. Alţi factori de risc sunt operaţiile anterioare la nivelul trompelor uterine, reversul sterilizării chirurgicale (legarea trompelor uterine) şi folosirea unui sterilet la concepţie. Dar sarcinile extrauterine afectează de multe ori femei care nu prezintă nici unul dintre aceşti factori.

 

Simptome

Semnele timpurii ale unei sarcini extrauterine sunt foarte subtile. Poţi simţi o durere asemănătoare unor crampe uşoare la două-patru săptămâni de la ultima menstruaţie, eventual doar într-o parte a pevisului; sau poţi avea sângerări uşoare ori scurgeri maronii sau roşiatuce, dureri de spate şi greţuri.

Dacă sarcina ectopică nu este tratată înainte de ruperea trimpei uterine, atunci simptomele devin grave. Femeia simte dureri puternice în zona abdomenului, care cresc sau scad brusc când trompa se rupe, apoi radiază înspre  gât, umeri sau spate. Printre celelalte simptome se numără ameţeala, senzaţia de slăbiciune şi leşinul, greaţa şi voma, starea de şoc. Dacă ai vreunul dintre aceste simptome, trebuie să mergi la spital şi să fii operată de urgenţă.

 

Diagnostic şi tratament

Dacă banuieşti că ai o sarcină extrauterină, aceasta poate fi diagnosticată cu ajutorul analizelor de sânge şi al ecografiei cu ultrasunete. Medicul îţi va verifica nivelul de hCG (gonadotropina corionică placentară) şi va repeta testul peste două-trei zile. Dacă nivelul este îndeajuns de ridicat pentru a confirma o sarcină, dar nu creşte în parametri normali, atunci cauza poate fi o sarcină extrauterină sau un avort spontan. Sarcina ectopică poate fi confirmată de o ecografie.

Uneori, o sarcină extrauterină diagnosticată din timp poate fi trataă fără operaţie. Mamei i se administrează o injecţie cu methotrexat, un medicament pentru tratarea anumitor boli cronice şi a cancerului. Methotrexatul opreşte creşterea celulelor embrionare şi placentare şi induce expulzarea embrionului şi a placentei.

În cele mai multe cazuri, este necesară o laparoscopie. Această metodă constă în efectuarea unor mici incizii în abdomen şi introducerea unei camere de luat vederi minuscule şi a instrumentelor chirurgicale folosite la îndepărtarea ţesutului.

Este foarte posibil ca după o sarcină extrauterină să poţi rămâne din nou însărcinată, cu condiţia ca cealaltă trompă uterină să fie sănătoasă.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton