Sarcina fara probleme

Burtica XXL sau doar de primul trimestru – indiferent de cat de inaintata este sarcina ta, nu este o fericire sa treci prin vara cu ea.

Pete pigmentare
Cand esti insarcinata, melanina – care cauzeaza aparitia petelor pigmentare in special pe frunte, piept si in zona de deasupra buzelor – raspunde la schimbarile hormonale.

Iar pe de alta parte, orice expunere la soare, chiar pentru un scurt timp, accentueaza petele pigmentare si decolorarea pielii (care le poate afecta pe unele dintre femeile insarcinate).

Brunetele si cele care au tenul mai inchis sunt mai afectate de aceste schimbari la nivelul pielii care, de cele mai multe ori, dispar dupa nastere.

Solutia
Hidrateaza pielea folosind creme de corp.
Nici sa nu te gandesti la autobronzante, despre solar nu mai vorbim – petele mai inchise nu se vor estompa, ci vor iesi si mai tare in evidenta.

Iritatii si piele uscata
Zeci de bubite rosii iti pot aparea in zona pieptului, pe langa urechi si la tample din cauza caldurii si a transpiratiei. In plus, pielea, care era si asa uscata, te mananca ingrozitor pe masura ce… cresti.

Solutia
Poti face o baie calduta (nu fierbinte!), in care dizolvi bicarbonat de sodiu sau tarate de grau sau ovaz. Dupa baie foloseste un produs special pentru perioada maternitatii, cu efect calmant si hidratant, pe pielea inca umeda.

Poarta numai haine din bumbac sau alte fibre naturale si evita folosirea detergentilor in exces – eventual, poti folosi detergent special, recomandat in cazul celor suferinzi de dermatita atopica.

Pe cat posibil, fereste zona iritata de razele soarelui si, daca bubitele nu dispar, adreseaza-te medicului, care ti-ar putea recomanda un preparat cu hidrocortizon.

Retentia de lichide
In timpul sarcinii, corpul tau retine mai multe lichide, care se traduc in cel putin 7 kg in plus, pentru ca bebelusul tau sa se simta foarte bine. Mai mult de jumatate din aceasta cantitate este folosita pentru producerea lichidului amniotic si ajuta la hidratarea si hranirea celulelor viitorului bebelus.

Ce ramane se duce in circuitul sangvin – cantitatea de sange este mai mare, pentru a putea transporta mai mult oxigen si alti nutrienti. Edemele pe care cele mai multe femei insarcinate le fac la nivelul membrelor sunt cauzate tocmai de volumul si presiunea crescute ale sangelui, care fac dificila reintoarcerea sangelui catre inima.

Solutia
Evita sa stai prea mult in picioare sau asezata. La fiecare jumatate de ora, incearca sa faci putina miscare. Daca trebuie sa stai la un birou, tine-ti picioarele ridicate ceva mai sus, pe un suport, o cutie mai mare – daca asta te deranjeaza la spate, tine cate un picior ridicat, pe rand.

Dormi pe o parte noaptea – asta ajuta circulatia, prin pozitionarea bebelusului in afara venei cave, prin care se intoarce sangele la inima. Poti purta un brau special pentru gravide, dar, din pacate te poate incalzi si mai tare, motiv pentru care cele mai multe dintre gravide renunta din start la idee.

Pentru a evita problemele
– Planifica-ti la anumite ore sa bei cate un pahar de lichid.
– Fa dus sau baie cu apa calduta, nu fierbinte.
– Redu consumul de sare, care favorizeaza retentia de lichide.
– Daca afara e cald poarta haine fluide, din fibre naturale, in culori deschise – mai degraba pantaloni, pentru a preveni iritatiile in zona coapselor interioare, prin frecarea picioarelor.
– Evita sa stai in bataia aerului conditionat, foloseste un umidificator pentru camera in care petreci cel mai mult timp si in dormitor.
– Daca e frig, protejeaza-te cat mai bine, fara a exagera insa, pentru ca apoi transpiri si poti raci.
– Foloseste produse special concepute pentru perioada maternitatii, in locul cremelor tale obisnuite.
– Evita sa cari chiar si greutati mici – caldura accentueaza rapid starea de oboseala.
– Pe cat posibil, evita aglomeratiile, pleaca de acasa mai devreme si vino mai tarziu.
– Nu amana luarea concediului prenatal!

Deshidratarea
Te deshidratezi mai repede pentru ca fluidul nu ramane in celule, ci mai degraba in spatiul dintre ele. Deshidratarea este extrem de periculoasa si pentru mama, si pentru bebelus – inima lui bate mai repede, iar tu risti sa nasti prematur.

Semnele: in afara de senzatia de sete, buze crapate, piele uscata, senzatie de oboseala si constipatie. In cazuri grave, observi reducerea sau lipsa activitatii bebelusului (oricum, orice modificare in ritmul lui trebuie discutata cu medicul care te tine sub observatie).

Foto: Dreamstime.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Ingrijire