Sarcina – Greutatea in timpul sarcinii

Cat si cand
In primul trimestru ar trebui sa iei 2,27 kg in greutate. in semestrele doi si trei, acul cantarului urca mai repede. In medie, o viitoare mamica ia in greutate maxim 300 g pe saptamana intre saptamanile 14 si 28. Uneori, paradoxal, in luna a noua greutatea poate scadea putin, cu un kilogram, fapt care nu poate fi explicat decat prin pregatirea corpului pentru nastere. Cele mai multe femei cantaresc cu 20 kg mai mult in luna a noua.

O nastere usoara
Femeile obeze au un travaliu mai lung si mai greu decat al celora care nu au depasit limita de kilograme recomandata de medici. Un studiu realizat pe un lot de 600 de femei din Carolina de Nord, care au nascut pentru prima oara, a relevat ca in cazul obezelor durata travaliului efectiv a fost cu doua ore mai lung.

In plus, cele mai multe dintre insarcinatele obeze au suferit complicatii precum diabet gestational si preeclampsie. Conform aceluiasi studiu, aproape jumatate dintre femeile observate erau supraponderale sau obeze, avand un indice BMI de peste 27.

Daca iti apar varicele: ce faci?
Aceste enervante vase rosietice-albastrui tind sa se transmita ereditar. Pot aparea oricand pe parcursul vietii unei femei (si nu numai), dar tind sa-si faca aparitia in timpul sarcinii, in principal, din cauza faptului ca uterul exercita o presiune suplimentara pe venele din zona inferioara.

Cel mai adesea apar pe picioare (sau in zona rectului, si atunci vorbim despre hemoroizi). Este posibil sa nu le simti sau sa le simti dureroase si/sau sa te manance. Nu prea poti face mare lucru sa le previi, daca sunt in datele tale genetice, dar poti diminua riscul: nu sta prea mult asezata sau in picioare si evita sa stai picior peste picior.

Cand stai culcata, ridica picioarele pe o perna si poarta ciorapi medicinali, indicati pentru combaterea varicelor. Fa sport in mod regulat – se recomanda inotul, dar si alte sporturi care favorizeaza circulatia.

Diabetul gestational
Aproape 4% dintre femeile insarcinate dezvolta diabet gestational, adesea fara simptome. Daca simptomele exista este posibil sa fie greu de detectat – oboseala si sete continua. Complicatia se poate instala intre saptamanile 20 si 24.

Riscurile sunt mai crescute pentru mamele de peste 25 de ani cu antecedente in familie, care au prea mult lichid amniotic sau care au dat nastere inainte unui copil prea mare sau unui copil cu un handicap. Diabetul gestational nu se transmite in mod obisnuit bebelusului, dar acesta poate avea icter sau hipoglicemie sau el poate fi prea mare, fapt care presupune alte riscuri dupa nastere.

Alte probleme de greutate:

  • Cresterea necontrolata in greutate poate cauza infertilitate. Daca dupa ce ai nascut ai ramas cu multe kilograme in plus, se poate da peste cap echilibrul hormonal care influenteaza ovulatia si, deci, fertilitatea, si se reduc substantial sansele unei sarcini viitoare.
     
  • Celulele adipoase in exces produc un val de estrogen. Urmarea? Corpul tau se simte ca si cand l-ai „hrani cu anticonceptionale. Un nivel constant de estrogen inhiba producerea altor hormoni care sunt necesari pentru declansarea ovulatiei.
     
  • Daca esti supraponderala sau obeza, ai mai mari „sanse sa dezvolti o afectiune numita sindrom ovarian polichistic, in urma caruia apare un dezechilibru hormonal care conduce la producerea de testosteron in exces (si care anuleaza ovulatia).
     
  • Tot din cauza kilogramelor in plus, 8% dintre femeile insarcinate sufera de preeclampsie. Netratata la timp, aceasta poate fi fatala pentru mama si bebelus.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltarea sarcinii