Sarcina isterica

Sarcina isterica este cunoscuta si sub denumirea de sarcina fantoma si este o afectiune in care femeia crede ca este insarcinata, cand de fapt nu este. Majoritatea femeilor care se confrunta cu aceasta afectiune au aproape toate simtomele unei sarcini adevarate, cu o singura diferenta mare: nu exista un bebelus.

Cauzele sarcinii isterice

Abia recent medicii au inceput sa inteleaga care sunt factorii fizici si psihologici care stau la baza sarcinii isterice. Desi cauzele exacte inca nu au fost descoperite, medicii sunt de parere ca factorii psihologici sunt cei care „pacalesc” organismul sa creada ca s-a instalat sarcina.

Atunci cand o femeie isi doreste foarte mult sa ramana insarcinata, fie din cauza infertilitatii, a pierderii sarcinilor sau apropierii perioadei de menopauza, corpul sau va incepe sa emita semnalele sarcinii, iar creierul intrerpreteaza in mod eronat aceste semne ca fiind ale unei sarcini adevarate si declanseaza eliberarea hormonilor sarcinii precum estrogen si prolactina, care vor declansa la randul lor simtomele de sarcina.

Simtomele sarcinii isterice

Femeile care au sarcina isterica, vor manifesta simtome de sarcina precum:

– lipsa menstruatiei
– greata
– varsaturi
– greturi matinale
– pofte
– crestere in greutate
– cresterea abdomenului
– marirea sanilor

Aceste simptome ale sarcinii isterice pot sa dureze de la cateva saptamani, pana la 9 luni sau chiar ani de zile si sunt femei care chiar vor ajunge la spital cu simptome care indica travaliul.

Femeile care au cel mai mare risc de a suferi o sarcina isterica sunt:
– femeile intre 30 si 40 de ani care au incercat sa conceapa un copil multi ani si care au probleme de fertilitate
– femeile care in general sunt stabile emotional, dar care, cand vine vorba despre sarcina prezinta un grad ridicat de instabilitate emotionala
– femeile care au pierdut o sarcina sau un copil

Tratamentul sarcinii isterice

Daca o femeie a trait cu impresia ca este insarcinata, cu siguranta momentul in care va afla ca de fapt nu este, va avea un impact emotional foarte puternic astfel ca este foarte important ca atunci cand afla, aceasta informatie sa ii fie transmisa cu foarte multa bunatate si grija din partea medicului.

Orice femeie care a suferit o sarcina isterica trebuie, dupa aflarea vestii, sa urmeze cateva sedinte de psihoterapie care o vor ajuta sa treaca peste acest moment dificil care in unele cazuri poate fi la fel de traumatizat ca pierderea unei sarcini reale.

Text: Simona David

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie