Sarcina la diferite varste

Multe femei asteapta „timpul potrivit” pentru a avea un copil. Statisticile arata ca din ce in ce mai multe imping limita peste 30 de ani si ca a fi mama si la peste 40 de ani nu mai este o raritate.

Fiecare varsta la care alegi sa devii mama implica avantaje si dezavantaje…

20+
Sa fii mama tanara prezinta multe avantaje din punct de vedere medical. Sarcina survine mai repede (rata fertilitatii scade dupa 25 de ani), corpul face fata mai bine schimbarilor prin care trece, inclusiv pielea – mult mai elastica la varste „fragede” – rezista mai bine incercarilor la care este supusa in lunile mari de sarcina.

Senzatiile de mancarime a pielii si riscul de vergeturi sunt mult diminuate. Apoi, riscurile de complicatii in timpul sarcinii (diabet gestational, preeclampsie etc.) sunt scazute. Conform statisticilor, probabilitatea ca bebelusul conceput de o mama de 25 de ani sa dezvolte sindrom Down este de 1 la 1250.

Pe de alta parte, mamele tinere nasc de obicei normal, riscul de cezariana fiind de doar 14%. Tocmai de aceea, din punct de vedere medical, intervalul intre 20-30 de ani este cel mai recomandat daca vrei sa devii mama. Problemele care apar sunt de alta natura.

Cele care aleg sau se trezesc in situatia de a deveni mame la aceasta varsta nu sunt foarte informate nici in timpul sarcinii, nici dupa aceea. In unele cazuri, poate fi vorba despre o sarcina neplanificata, iar copilul urmeaza sa fie crescut de catre o mama singura.

Pe de alta parte, statisticile arata ca sa fii parinte pe la 20 de ani, chiar si in cazul unui cuplu, implica riscuri si presiuni mai mari asupra relatiei si ca atare, de multe ori, se ajunge la divort (in cazul in care a fost vorba despre casatorie).

Intre 19 si 30 de ani femeile au 50% sanse de a ramane insarcinate in orice moment al intervalului dintre doua menstruatii. Riscul de avort pe grupa de varsta 20-24 de ani este scazut, de doar 9%. Corpul este pregatit pentru o sarcina.

Probleme de luat in considerare
Femeile pana in 25 de ani nu au ajuns la un nivel spectaculos de salarizare.Cheltuielile implicate de venirea pe lume a unui copil afecteaza stabilitatea financiara a familiei mai mult decat in cazul celor care aleg sa devina parinti dupa 30 de ani.

Emotional, faptul ca se ocupa singura de cresterea unui copil la o varsta atat de frageda ii poate crea tinerei femei frustrari care afecteaza si relatia cu partenerul, si pe cea cu copilul.

Scapi mai usor de kilogramele in plus
In teorie, in sarcina, nu avem de ce sa acumulam mai mult de 10-12 kilograme – cam 1,8 in primul trimestru, aproximativ 6 in al doilea (cu o medie de 500 de grame pe saptamana) si alte 4-5 in ultimul trimestru de sarcina.

Datele sunt, evident, relative, iar numarul de kilograme in plus depinde de multi factori, printre care genetica, alimentatia (adecvata sau nu) a mamei in timpul sarcinii, gradul ei de sedentarism etc. Avantajul de a fi insarcinata la 20 de ani este ca toate acele kilograme in plus se topesc mult mai repede odata ce bebelusul vine pe lume.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton