Ce trebuie sa stii?
– Copilul unei mame diabetice are un risc mai mare de a face diabet fata de ceilalti copii. Daca ambii pa-rinti au diabet, riscul este si mai mare.
– Se recomanda ca o femeie cu diabet sa aiba unul sau maxim doi copii.
– Femeia cu diabet care doreste sa aiba un copil este de preferat sa il aiba pana la varsta de 30 de ani, cu o durata a bolii sub 10 ani, si sa nu prezinte complicatii cronice ale diabetului zaharat.
Daca insa una sau toate aceste conditii nu sunt intrunite, pacienta trebuie informata asupra riscurilor la care se expune din cauza varstei mai inaintate sau de posibilitatea agravarii complicatiilor in timpul sarcinii.
– Femeile insarcinate care au diabet zaharat (DZ) tip I sau II prezinta riscuri mai mari decat celelalte femei de a avea o nastere cu probleme sau chiar de a pierde sarcina.
– Intre 2 si 23% dintre femeile cu diabet prezinta riscul de a da nastere unor copii cu deficiente si acest procentaj este dependent de nivelul glicemiei in primele 12 saptamani de sarcina, perioada in care se formeaza organele fatului.
Informatii necesare unei femei cu diabet pe perioada sarcinii
Mai multe informatii despre diabet si riscurile existente poti afla atat de pe internet (www.romdiabet.ro,) cat si din presa de specialitate.
E foarte important ca pe perioada sarcinii sa apelezi la o echipa medicala din care trebuie sa faca parte un endocrinolog sau diabetolog pentru monitorizare permanenta, un ginecolog si un pediatru care sa supravegheze evolutia nou nascutului.
De asemenea, un nutritionist trebuie consultat periodic in timpul sarcinii, deoarece gravida diabetica trebuie sa fie atenta ca suplimentul de greutate in perioada sarcinii sa nu depaseasca 10-12 kg (la fel ca in cazul femeilor fara diabet).
„Echipa terapeutica trebuie sa informeze corect mamica asupra tratamentului indicat pentru a duce la termen o sarcina normala, cat si asupra eventualelor riscuri la care se expun ea si fatul, spune Laura Modrogeanu, BU manager Top Diagnostics.
Diabetul de sarcina (gestational)
Diabetul gestational sau diabetul de sarcina este o afectiune caracterizata prin nivelul ridicat al glucozei din sange, descoperita in timpul sarcinii, de obicei in al doilea sau ultimul trimestru al acesteia. In 90% din cazuri, diabetul gestational dispare la cateva saptamani dupa nastere.
Totusi, un numar important al femeilor afectate vor dezvolta mai tarziu, in cateva luni sau ani, diabet zaharat tip II sau, in procentaj mai mic, pe cel tip I. Diabetul gestational, in general, nu conduce la deficiente mentale sau fizice la nou nascuti.
Totusi, pentru o femeie care nu stie ca are diabet, lipsa de control a nivelului de zahar in sange poate influen-ta dezvoltarea fatului si poate duce la nou nascuti supraponderali, cu dificultati in respiratie si care prezinta un risc ridicat de a deveni obezi la varsta adulta. De aceea, un control strict al glicemiei este indicat pentru orice femeie, pe perioada sarcinii.
Planificarea conceptiei pentru o femeie cu diabet
A fi insarcinata si diabetica nu inseamna si aparitia obligatorie a complicatiilor, aceasta fiind doar o prejudecata. Daca pe parcursul sarcinii femeia cu diabet isi controleaza permanent nivelul glicemiei, riscurile scad considerabil.
Pentru o femeie cu diabet care isi doreste un copil, primul pas este planificarea sarcinii si
tinerea sub control a bolii timp de 3 pana la 6 luni inainte de a ramane insarcinata. Astfel, nivelul de zahar din sange poate fi controlat usor in primele 8 saptamani de sarcina, perioada cu risc ridicat.
Cu cel putin o luna inaintea perioadei de conceptie, este necesar ca pacienta cu diabet sa fie foarte bine echilibrata din punct de vedere al glicemiilor, ceea ce inseamna ca hemoglobina glicozilata trebuie sa fie mai mica de 7%. Controlul glicemic foarte bun trebuie mentinut apoi pe toata perioada sarcinii si mai ales in primele 3 luni, cand se formeaza organele fatului.
Prin control glicemic foarte bun in timpul sarcinii intelegem glicemii de 70-90 mg% inaintea meselor principale si de 80-140 mg% la 2 ore dupa mesele principale. Acestea pot fi obtinute printr-un autocontrol glicemic constand din minim 4 glicemii/zi, de preferat 5-6 glicemii/zi.
Pentru tratamentul diabetului zaharat in sarcina se utilizeaza doar insulina, indiferent de tipul diabetului, I sau II. La pacientele tratate cu antidiabetice orale, acestea se inlocuiesc cu insulina din cauza riscului de a produce malformatii fetale. Insulina se administreaza cu pen-ul sau seringa, in cel putin 4 prize pe zi, sau sub forma de perfuzie subcutanata continua, prin pompa de insulina.
Articol realizat cu sprijinul Top Diagnostics, Foto: Mathieu-Viennet/Dreamstime.