Sarcina si nasterea – ghid pentru 9 luni

Corpul tau va trece prin schimbari incredibile in cele noua luni de sarcina. Respectand cateva indicatii si cu unele ajustari minore, iti poti continua majorita­tea activitatilor cotidiene, cu conditia sa iti protejezi copilul.


Unele dintre schimbarile fizice prin care treci in timpul sarcinii pot fi in avantajul tau: formele mai voluptuoase, tenul trandafiriu si parul des, stralucitor, te pot face sa te simti mai sexy ca oricand. Pregateste-te insa si pentru schim­­bari care nu sunt atat de atra­­­­gatoare: glezne umflate, vene varicoase, o piele uscata etc.

Sani mai mari

Una dintre primele si cele mai surprin-zatoare schimbari ale corpului este cresterea sanilor. De indata ce ai aflat ca esti insar­­­cinata, vei observa ca sanii sunt mai mari si mai sensibili. Incepand din jurul saptamanii 16, sfarcurile si areolele (zonele mai inchise la culoare din jurul sfarcurilor) vor capata o nuanta vizibil mai inchisa. Sfarcurile vor fi mai proeminente, iar micile glande de pe areole – numite tuberculi Montgomery – se vor mari, aspectul fiind asemanator pielii de gaina.

Aceste schimbari sunt provocate de marile can­­­­­­­­­­­titati de estrogen si de progesteron pe care corpul tau le produce in timpul sarcinii. Acesti hormoni fac sistemul de canale din sani sa creasca si sa se ramifice spre exterior, pregatind producerea de lapte si alaptarea de dupa nasterea copilului.

Citeste continuarea in revista Baby ianuarie-februarie 2012.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Revista