Sarcina ta: fa-ti analizele

Fericita si… insarcinata? Savureaza momentul! Urmeaza o poveste unica. Probabil, embrionul pe care il ai in uter are deja vreo cinci saptamani. In acest moment, o ecografie iti poate certifica prezenta fatului.

Daca medicul te va lasa sa te uiti pe ecran, vei vedea o imagine asemanatoate unui bob de fasole, taiat de un canal mai inchis la culoare, care se zbate de zor. Fii fericita! Tocmai i-ai vazut inimioara! Dupa ce ti s-a confirmat vestea cea mare, fuga la analizele de sange! Ia-ti si partenerul de mana si duceti-va amandoi sa va faceti testele generale. Aici ar intra hemoleucograma, glicemia, calcemia, transaminazele, creatinina si ureea sanguina, colesterolemia, trigliceridele, coagulograma, grupul sanguin si RH. De asemenea, sumarul de urina, urocultura plus antibiograma (la nevoie). Aceste analize sunt decontate de Casa de asigurari, dar poti avea surpriza ca esti programata la analize gratuite peste saptamani…

Daca nu vrei sa astepti, poti merge la un centru privat. Te costa, dar ai rapid rezultatele! Sa revenim. Mai ai de facut (impreuna cu partenerul) un set de analize care iti arata daca suferi de o infectie care ar putea avea consecinte grave asupra fatului. Acestea sunt: serologia hepatitelor B+C (HBsAg +HCV), serologia sifilisului+ anticorpii (RBW+ TPHA), HIV. Vezi ce probleme sunt si daca ar putea influenta produsul de conceptie, depistezi incompatibilitatea de grup sau (si) RH intre voi doi si primesti indicatia unor dozari periodice de anticorpi.

Bebelusul in poze
Pe langa testele de sange, in cele noua luni, bebelusului ii faci mai multe poze la ecograf. Medicul iti va da aceste imagini pe suport de hartie sau, la cerere, pe suport video. Din pacate, multe dintre ele nu-ti vor spune nimic daca nu ai o oarecare pregatire in domeniu. Prima ecografie iti confirma sarcina si iti aproximeaza data probabila a nasterii. Intre saptamanile a 15-a si a 18-a il vezi a doua oara. Acum ii poti afla si sexul, dar nu te baza pe informatie in acest moment.

Urmeaza ecografia morfofetala, intre saptamanile a 18-a si a 24-a. Aceasta este cea mai minutioasa dintre ecografiile pe care i le faci fatului. Fiecare particica din bebelus e vizualizata si masurata. Ultima ecografie, daca nu sunt probleme, se face intre saptamanile 30-32. Daca alegi imagini 3D, poti sa il vezi cum viseaza, sughite sau trage de cordonul ombilical. E spectaculos, nu-i asa?

Alimentatia este foarte importanta pe toata durata sarcinii, dar, in special, in primul trimestru.
1. Pe parcursul primelor trei luni de sarcina, acidul folic este esential pentru prevenirea defectelor de tub neural (splina bifida, anecefalie). Medicul iti poate prescrie un supliment, dar poti lua necesarul de acid folic si din legume de culoare verde, orez brun, broccoli ori spanac.

2. Zincul ajuta la dezvoltarea sistemului nervos al viitorului bebelus si creste imunitatea organismului tau. Daca vrei sa fii in forma pe parcursul celor noua luni, nu trebuie sa-ti lipseasca din dieta oua, nuci, seminte de dovleac.

3. Vei avea nevoie de mult fier pentru dezvoltarea placentei. Il gasesti si la cutie, dar si in legume, fructe uscate, fasole, cereale integrale. Absorbtia fierului este facilitata de vitamina C, deci, fa-ti plinul si cu kiwi, suc de portocale, ananas.

Stii sa (le) citesti?
Pentru partenerul tau s-a cam incheiat povestea cu analizele. Pentu tine, nu. Urmeaza si alte tipuri de teste, dozare de anticorpi pentru anumite infectii care, in stare acuta, pot afecta viitorul copil (malformatii). Pentru el, fii dispusa sa mai donezi inca o eprubeta de sange. Se fac dozari pentru zoonoze (toxoplasmoza, riketsii, listeria, brucella), citomegalovirus, rubeola. Rezultatele la aceste analize sunt reprezentate de doua grupe de anticorpi: Imunoglobulina M (IgM) si Imunoglobulina G (IgG). IgM caracterizeaza faza acuta a bolii infectioase, care poate insemna, intr-un procent foarte mare (70-90%), afectarea produsului de conceptie, cu urmari grave. IgG caracterizeaza cronicizarea bolii (numai prezenta de anticorpi), fara sa fie afectata sarcina. Adica, iti arata ca ai avut rubeola in copilarie si ca nu mai esti predispusa la infectie acum.

Sau ai facut toxoplasmoza, dar in timpul sarcinii nu mai esti in pericol din acest punct de vedere. Al doilea trimestru Este ceva mai bland in ceea ce priveste senzatiile. Si nici nu mai trebuie sa iti faci un dosar stufos cu teste de sange. Acum trebuie doar sa iti determini nivelul glucozei din sange, care indica riscul diabetului in sarcina. Tot trimestul al doilea e „sezonul testelor genetice. Acestea ti le faci pe cheltuiala proprie, nu iti sunt decontate de Casa de asigurari de sanatate. Si ele merita, pentru ca depisteaza posibilele anomalii genetice. Exista un mit conform caruia riscul anomaliilor genetice apare doar la sarcinile avute peste 35 de ani. Fals! Ele pot afecta fatul indiferent de varsta mamei.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton