Scapă de kilograme: respectă cele 10 porunci ale nutriționiștilor!

Deși noi ne plângem că ne îngrășăm și din aer, lucrurile nu stau chiar așa. Luăm prea multe kilograme pentru că, pur și simplu, mâncăm mai mult decât avem nevoie. Ingerarea alimentelor prelucrate industrial ne determină să depășim, fără să ne dăm seama, bariera caloriilor în exces. Gustările, semipreparatele, chips-urile, snacks-urile, băuturile dulci, prăjiturile, biscuiții și ciocolata abundă în glucide și grăsimi.

Excesul de greutate se insinuează treptat – o lingură de zahar în plus pe zi, timp de 30 de ani, duce la un supliment ponderal de 20 kg! Uite 10 porunci ale nutriționiștilor, care, dacă le respecți, te ajută să scapi de kilograme și uiți de chinuitoarele cure de slăbire.

 

Fă-ți un plan!

O abordare gresita a pierderii in greutate iti poate pune viata in pericol. Daca slabitul ar fi un lucru simplu, atunci nu ar mai exista atatea diete si produse menite sa te scape de kilogramele in plus. Cand te hotarasti sa slabesti, nu te inhami la un lucru simplu! De aceea, fa-ti un plan, consulta un medic si urmeaza-i sfaturile.

Nu te înfometa

Infometarea pe termen scurt nu este o solutie. Importante sunt schimbarile pe termen lung privind stilul de viata. Schimbarea obiceiurilor alimentare necesita un angajament ferm din partea ta.

Ține un jurnal

Tine un jurnal zilnic al alimentelor pe care le consumi. Incearca sa stabilesti un numar de calorii care sa corespunda cerintelor tale. Atentie! Dietele de mai putin de 1.200 kcal, pentru femei, si 1.400 kcal, pentru barbati, nu sunt recomandate decat sub stricta supraveghere medicala.

Mănâncă ce îți place

Alimentele trebuie sa fie gustoase, sa iti faca placere sa le mananci.

Ține cont de Piramida Alimentară

Consulta Piramida alimentelor. Consuma alimente cat mai variate, din toate cele cinci grupe incluse in Piramida alimentelor. Stabileste care este numarul de portii recomandat zilnic, din fiecare grup de alimente. Verifica marimea portiilor pentru alimentele din fiecare grup.

Dacă și-e foame, mănâncă!

Dar Alege in special fructe, legume si alimente de la baza Piramidei. Opteaza pentru alimente cu un continut mic de sodiu (sare).

Nu exagera cu alcoolul

Alcoolul aduce' multe calorii. Daca bei alcool, rezuma-te la cantitati moderate.

Ține-te de lista de cumpărături

Modul in care iti faci cumparaturile e foarte important pentru o alimentatie sanatoasa. Fa-ti o lista de cumparaturi si incearca sa nu te abati de la ea.

Fii activă

Activitatea fizica de orice fel duce la arderea caloriilor. 30 de minute de cele 10 reguli sportactivitate fizica pe zi poate fi impartita in: doua reprize a cate 15 minute sau in trei reprize a cate zece minute. Activitatea fizica nu inseamna neaparat exercitiu fizic; orice forma de miscare este benefica.

Stabilește-ți obiective realiste

Asteptarile si dorintele majoritatii persoanelor care vor sa slabeasca nu sunt realiste. Daca iti propui ca intr-o singura luna de zile sa intri in hainele de la 18 ani, exista mari sanse sa nu reusesti si sa te consolezi cu o masa copioasa. Specialistii recomanda o scadere ponderala de maxim un kilogram pe saptamana, pentru a nu-ti fi afectata sanatatea.

 

Citește aici mai multe despre cum să scapi definitiv de colăceii de grăsime

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dieta, nutritie, sport