Schema de vaccinare 2020. Când trebuie să-ți vaccinezi copilul

Schema naţională de vaccinare în 2020 nu diferă prea mult de cea din anul 2019, noutatea fiind introducerea vaccinării gratuite împotriva HPV, reluată după 10 ani.

Calendarul Naţional de Vaccinare a fost lansat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Vaccinurile care figurează în Calendarul Național de Vaccinare sunt oferite gratuit în maternitate și, ulterior, la medicul de familie, costul fiind suportat de statul român.

Citește și: Dr. Mihai Craiu: „Banala' varicelă poate produce leziuni cerebrale. Vaccinați-vă copiii!

Vaccinarea se face conform Calendarului Național de Vaccinare, elaborat de Ministerul Sănătății:

Vaccinuri care se fac în primul an de viață:

Vaccinuri care se fac în maternitate:

  • Vaccinul hepatitic B (Hep B) – se administrează nou-născuților, în primele 24 de ore de viață.
  • Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) – se administrează nou-născuților, în primele 2-7 zile de viață. Accest vaccin se face împotriva îmbolnăvirii cu forme grave de tuberculoză precum Meningita tuberculoasa și Tuberculoza miliara.

Vaccinuri care se fac la medicul de familie:

  • Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de două luni. Este împotriva următoarelor boli: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, boli determinate de Haemophilus Influenzae, Hepatita B.
  • Vaccinul pneumococic (se fac 3 doze, în intervale diferite) – prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de două luni. Este împotriva pneumoniilor provocate de 13, respectiv 23 de tulpini ale bacteriilor pneumococice, otite, septicemii, meningite pneumococice.
  • Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – a doua doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni
  • Vaccinul pneumococic – a doua doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni
  • Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – a treia doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni
  • Vaccinul pneumococic – a treia doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni
  • Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) – prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 12 luni. Protejeajă împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului.

Citește și: Raed Arafat, despre vaccinare: 'Vă rog documentați-vă înainte să vă condamnați copilul la moarte sau la mutilare pe viață'

Vaccinuri care se fac după primul an de viață, la medicul de familie:

  • Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) – a doua doză – se administrează copiilor între 5 ani și 7 ani. Oferă protecție împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului.
  • Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI – se administrează copiilor la vârsta de 6 ani. Boli împotriva cărora oferă protecție: difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită.
  • Vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI – se administrează copiilor la vârsta de 8 ani
  • Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulți – se administrează la 14 ani. Boli împotriva cărora oferă protecție: difterie, tetanos.
  • Vaccinul anti-HPV pentru fete – se administrează fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani. Protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian sau anal.

Vaccinuri opționale recomandate de Ministerul Sănătății

CiteȘte și: Copiii nevaccinați nu vor mai avea voie să meargă la școală

Vaccinurile opționale nu sunt asigurate gratuit în maternități și în cabinetele medicilor de familie, dar sunt și ele recomandate de Ministerul Sănătății.

Vaccinurile opționale

  • Vaccinul Rotaviral – Se administrează oral, două sau trei doze începând cu primele 6 săptămâni de viață, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze. Protejează împotriva diareei produsă de rotavirus.
  • Vaccinul Varicelic – Se fac două doze de vaccin, la distanță de 6 săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, adulților și copiilor, începând cu vârsta de 9 luni. Este un vaccin care protejează împotriva varicelei, boală cunoscută popular sub numele de „bubatul mare” sau „vărsat de vânt”.
  • Vaccinul Meningococic – Se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite, în funcție de tipul de vaccin. Previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite).
  • Vaccinul Hepatitic A – se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la 6 – 12 luni. Protejează împotriva Hepatitei A (boala mâinilor murdare).
  • Vaccinul anti-HPV – recomandat și pentru tinerele cu vârsta mai mare de 14 ani, care nu intră în campania gratuită de vaccinare organizată de Ministerul Sănătății. Vaccinul protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian sau anal.

Mențiuni ale Ministerului Sănătății:

Vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus în calendarul național de vaccinare în funcție de fondurile disponibile.

Copiii cu vârsta de 6 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doză de DPTa vor fi vaccinați cu DTPa-VPI. Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI (copiii care nu au fost școlarizați în clasa pregătitoare).

sursa foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau