Sciatica și sarcina

Ce este sciatica?
Nervul sciatic, cel mai lung din organismul uman, este format din rădăcinile nervoase ce ies din măduva spinării în zona lombară și se extind către fese și picioare, până la glezne. Acesta controlează articulația șoldului, a genunchiului, a gleznei și în caz de inflamare sau presiune creată în zona spatelui poate deveni dureros și provoca sciatica. Este posibil să suferi de sciatică fără dureri de spate, durerea poate fi resimțită doar la coapse și/sau picioare.

De ce e posibil s-o ai în timpul sarcinii?
Sarcina nu crește întotdeauna riscul de sciatică. Durerile cauzate de sarcină tind să se concentreze mai degrabă pe zona bazinului și spatelui decât în jurul nervului sciatic. Multe femei însărcinate care cred că au sciatica, de fapt suferă de dureri în zona pelviană.
Sciatica nu este provocată de presiunea fătului asupra nervului. La femeile tinere poate fi rezultatul unei leziuni între discurile vertebrale care provoacă o umflătură a nervului sau al unei hernii de disc. Femeile mai înaintate sunt expuse riscului de sciatică datorită deteriorării discurilor intervertebrale o data cu vârsta.
Aceste situații sunt mai frecvente în timpul sarcinii și este foarte probabil că dacă suferi de sciatică în timpul sarcinii, ai suferit și înainte de a fi însărcinată.

Care sunt simptomele?
Deseori sciatica apare pe o singură parte, se resimte o durere ascuțită pe o parte a șoldului sau a unuia dintre picioare. Durerea poate fi resimțită și în spatele gambei sau în zona tălpii piciorului. Intensitatea durerii variază, tinde să apară brusc și poate dura câteva zile sau săptămâni. Alte simptome ar fi: amorțirea piciorului, senzații de furnicături în picioare și degetele de la picioare.

Cum o tratezi?
Consultă medicul de familie sau ginecologul și dacă nu sunt restricții poți merge la un fizioterapeut care să-ți indice exerciții pentru consolidarea planșeului pelvin, a mușchilor abdominali și dorsali. Îți poate indica de asemenea, purtatea unei centuri speciale de sarcină, sub burtă, pentru diminuarea presiunii asupra coloanei vertebrale. Multe dintre persoanele afectate se pot recupera în 6, altele în 12 săptămâni. Medicamentele sau unguentele anti-inflamatoare pot calma durerea dacă aceasta persistă după naștere, însă nu sunt indicate în timpul sarcinii.
Pot fi utile și alte tratamente, masaje, osteopatie sau chirurgie, însă este esențial un control efectuat de către un medic specializat, autorizat.

Sfaturi practice pentru ameliorarea durerilor:
• Aplicarea unei sticle cu apă caldă sau a unei perne electrice în zona dureroasă (în special în partea inferioară a spatelui) pentru 10-15 minute
• Purtarea unor încălțări cu talpă plată și flexibilă  care să limiteze vibrațiile coloanei din timpul mersului. Deși tocurile sunt interzise, unele femei preferă să poate un pantof cu un toc mic pentru calmarea durerilor
• Ai grijă la postură, evită arcuirea coloanei vertebrale prin mișcări solicitante și nu împinge burta în exterior. Nici aplecarea spre față nu este indicată. În poziția șezut, susține coloana ajutându-ne de o pernă sau un prosop rulat
• Evită transportul de greutăți. Dacă e nevoie să ridici ceva, fă-o îndoind genunchii și menținând spatele drept
• În afara repausului prelungit la pat, indicată este și alternarea întinderii cu plimbări scurte
• Ascultă-ți corpul și evită să derulezi a acțiune care simți că îți face rău

În timpul și după naștere
Poziția din timpul nașterii va fi limitată în cazul în care suferiți de sciatică. Doar medicul vă poate sfătui în acest sens. Și după naștere, în timpul alăptării e indicat să stai pe un scaun cu spătar drept și să aduci copilul la sân ajutându-te de o pernă, menținând picioarele pe podea. Înfășatul se poate face mai bine pe masa specială decât pe pat pentru a evita aplecările sau răsucirile părțiii superioare a corpului.
Continuați sub indicațiile fizioteraputului exercițiile de îmbunătățire a flexibilității  pentru a preveni cronicizarea problemei.

 

foto: Hepta


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Buton