Scrisoarea unui virusolog pentru copiii săi. Ce sfaturi le-a dat pentru a trece cu bine de pandemie

Guido Vanham este un renumit virusolog și microbiolog belgian care studiază răspândirea rapidă a virușilor. Vanham are trei băieți și, momentan, este stabilit în Belgia unde urmărește îndeaproape actuala criză globală provocată de pandemia de coronavirus.

În urmă cu o săptămână, unul dintre fiii săi a acuzat o durere mică la nivelul gâtului și în plămânul drept și s-a speriat foarte tare, crezând că a fost infectat cu coronavirus.  Așadar a decis să-i scrie tatălui și să-i  spună totul despre îngrijorarea sa, potrivit businessinsider.com.

Guido Vanham i-a răspuns băiatului imediat și nu doar lui, ci și celorlați  copii ai lui cărora le-a dat sfaturi extrem de importante despre cum să treacă cu bine peste această pandemie.

Citește și Medic pediatru: Ce putem face pentru a nu aduce coronavirusul în case

„Dragă Nele, Johan și Peter,

Așa cum v-am promis când am vorbit cu voi mai devreme la telefon, vreau să vă împărtășesc o serie de detalii importante despre Covid-19 și să vă ofer câteva dintre sfaturile mele. Sper că vă vor ajuta să faceți față acestei situații. Pentru început uitați-vă pe site-ul Worldmeter /Coronavirus ( n.r. un site unde este afișat bilanțul victimelor coronavirusului din întreaga lume, în timp real).

Vom vedea că numerele încep să scadă la aproximativ două săptămâni după ce se pun în aplicare măsuri de distanțare socială și de izolare. Virusul are o perioadă medie de incubație de 7,5 zile și poate dura până la 3 săptămâni, astfel încât evoluția ascendentă în acest moment este complet logică. În plus, chiar și cei care au intrat în izolare îi pot infecta pe ceilalți din gospodăria lor și dacă se întâmplă, am putea vedea cazurile care cresc pentru o săptămână în plus. Nu uitați că trebuie să ne îndeplinim datoria civică și să urmăm instrucțiunile guvernamentale.

Dacă virusul nu se poate răspândi, la un moment dat va muri. Cele mai frecvente simptome pentru COVID-19 sunt febra, tusea (uscată) și respirația îngreunată. Daca nu aveți niciunul dintre aceste trei simptome, este puțin probabil să aveți virusul și, cu siguranță, nu ar trebui să vedeți un medic sau să mergeți la spital. Ei trebuie să îngrijească pacienții cu simptome severe.

Dacă vreți să fiți puțini mai proactivi, puteți începe câteva obiceiuri zilnice de sănătate:

  • Ieșiți la o alergare zilnică sau dacă puteți face un antrenament în casă;
  • Verificați-vă temperatura o dată sau de două ori pe zi;
  • Când vă aflați în afara casei și nu puteți evita atingerea obiectelor posibil atinse de alții, țineți-vă mâinile sub umeri. În acest fel nu veți răspândi accidental virusul pe față, apoi în gură, ochi sau nas;
  • Când ajungeți acasă sau plecați de acasă, spălați-vă foarte bine pe mâini;
  • Puneți lucrurile pe care le-ați cumpărat departe pentru câteva zile dacă nu aveți nevoie de ele imediat sau desfaceți ambalajul din plastic sau hârtie și apoi spălați-vă pe mâini;
  • Alcoolul (etanol 70%) sau hipocloritul de sodiu chiar și la 0,1% omoară virusul într-un minut, dar aceste soluții nu pot fi aplicate pe toate produsele.

Deocamdată, însă, trebuie să urmăm sfaturile autorităților de sănătate și să contribuim la stoparea răspândirii virusului. Știu că nepoții vor să ne vadă și ne-ați spus că ei nu sunt bolnavi și nu ne vor infecta. Copiii ar putea transporta virusul fără simptome și totuși să-l transmită. Deci, să facem acum tot ce putem. Vom trăi între speranță și frică încă câteva săptămâni, dar până la urmă vom trece prin asta.'

Citește și Medici ginecologi: Femeile însărcinate sunt mai vulnerabile la coronavirus'

sursa foto – 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie