Scrisoarea deschisa a mamei care lucreaza, catre mama care sta acasa

Draga mama care stai acasa,

Buna! Eu sunt mama care lucreaza si din punctul meu de vedere ne asemanam mai mult decat suntem diferite, insa nu asta aud si citesc peste tot. Totul s-a transformat intr-o competitie: cine munceste mai mult si cui ii este mai greu.

Vrei sa stii ce cred? Cred ca maternitatea este un sport de echipa. Cred ca avem nevoie una de cealalta, insa ca sa ne putem sprijini una pe alta, trebuie intai sa ne intelegem una pe alta.

Asa ca, draga mama care stai acasa, iata care sunt cele cinci lucruri pe care vreau sa le stii despre mine, mama care lucreaza:

1. Nu cred ca stai acasa si nu faci nimic toata ziua. Stiu ca muncesti. Stiu ca muncesti din greu. Stiu asta pentru ca stau acasa cu copiii mei sambata si duminica. Este obositor si atunci este si sotul meu care sa ma ajute. Vreau sa stii ca te admir ca faci totul singura pentru copiii tai si te ocupi si de treburile casnice. Stiu ca nu este usor.

2. Faptul ca merg la serviciu nu este o pauza pentru mine. Am sefi si clienti si termene limita care ma preseaza si ma tin ocupata toata ziua. Se intampla foarte rar sa imi iau pauza de pranz pentru ca in general incerc sa imi fac treaba in avans daca se poate, pentru ca mereu imi este teama ca voi fi sunata de la cresa. Acel telefon in care mi se va spune „fiica ta care febra si trebuie sa vii sa o iei”. Muncesc foarte mult si nu fac pauze pentru ca atunci cand acel telefon vine, sa pot sa las totul si sa fug la copilul meu.

3. Am nevoie de prietenia ta. Serios, chiar am. Iti vad postarile pe Facebook sau pe Instagram despre iesirile in parc, la locul de joaca si despre toate activitatile pe care le faci cu alte mamici si copilasi si sunt geloasa pe prieteniile pe care le poti construi cu celelalte mamici. Imi doresc si eu astfel de prietenii, de legaturi, dar este foarte greu sa le obtin ca mama care lucreaza. Asa ca, atunci cand ma vezi in parc, imbracata in hainele de serviciu, te rog nu te uita urat la mine. Incearca sa te prefaci ca sunt acolo in pantofi sport si trenning, pentru ca sunt acolo ca sa petrec timp de calitate cu copilul meu si sa il las sa isi consume energie inainte de a merge acasa sa pregatesc masa de seara, asa cum o faci si tu.

4. Ma consider o mama cu norma intreaga. Iti promit ca imi cresc copilul. Nu imi externalizez maternitatea asa cum se sugereaza peste tot. Nu incetez sa fiu mama in momentul in care ies pe usa si plec la serviciu. Lucrurile stau chiar invers: sunt mereu in contact cu cresa si medicul fiicei mele, incerc mereu sa planific activitati pe care sa le facem impreuna atunci cand am un pic de timp liber. Se aseamana cu ceea ce face o mama care sta acasa care are un copil de scoala, insa usor modificat pentru un prescolar. Iar pentru mine, o parte din experienta maternitatii inseamna sa ofer suport financiar familiei mele.

5. Nu am ales cariera in locul copilului meu. Asta este lucrul care doare cel mai tare, mai ales cand sotul meu nu este niciodata acuzat de asta. Lucrez pentru ca familia mea are nevoie de contributia mea financiara si pentru ca imi place ceea ce fac. De asemenea, lucrez pentru ca avem nevoie de femei care sa lucreze. Fac parte din generatia mamelor care lucreaza si care incearca sa obtina beneficii mai bune pentru perioada de maternitate, salarii egale pentru femei si mai mult suport pentru familii, in general. Imi doresc ca lucrurile sa fie mai bune pentru fiica mea atunci cand isi va incepe cariera. Vreau ca lucrurile sa fie mai bune si pentru fiica ta.

Mama care stai acasa, avem nevoie una de cealata. In loc sa tot gasim moduri in care suntem diferite, hai sa gasim moduri in care ne putem completa una pe cealata. Sunt atat de multe moduri in care ne putem completa una pe cealalta. Hai sa facem asta pentru fiicele noastre, pentru ca ele sa aiba mai multe optiuni decat am avut noi, cand vine vorba despre serviciu si viata de familie. Hai sa facem asta pentru fiii nostri, ca sa fie sustinuti de sefii lor atunci cand ei sunt cei care primesc acel telefon de la cresa si trebuie sa plece de la serviciu in graba.

Hai sa fim in aceeasi echipa. Va fi distractiv, promit!

Sursa: scarymommy.com
Text: Simona David


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie