Sensibilitati digestive la bebelusi

In momentul in care be­belusii trec de la alimentatia exclusiv lactata la cea diversificata, apare pericolul ca intestinul lor sa fie afectat de factorii externi care apar odata cu noile „bunata­turi.

alimentatie, sensibilitate, bebelus

Dupa o alimentatie bazata doar pe lapte, micutul tau va descoperi mancarea, dar si primele probleme de digestie. Afla cum le poti evita.

In momentul in care be­belusii trec de la alimentatia exclusiv lactata la cea diversificata, apare pericolul ca intestinul lor sa fie afectat de factorii externi care apar odata cu noile „bunata­turi.

Cei mici se dovedesc foarte sensibili la infectiile digestive, care pot determina dezvol­tarea unor intolerante alimentare, cel mai adesea la proteine, lipide si glucide.

Exista si intolerante alimentare congenitale (din nas­tere), pentru a caror depistare este necesara o investigare suplimentara, iar, de regula, acestea beneficia­za de acelasi tratament dietetic si me­di­ca­men­tos pe tot parcursul vietii.

In cazul sugarilor, cele mai frec­vente intolerante sunt la lactoza si gluten, acesta din urma determinand aparitia celiachiei. „Boala ascunsa in paine, celiachia, este o afectiune a intestinului subtire, care nu permite consumul de produse ce au in compozitia lor graz, orz sau secara.

Medicii specialisti ii sfatuiesc pe parinti sa trateze aceste probleme din timp, pentru a se evita o dezvoltare fizica si neurologica anormala. O solutie este suplimentarea alimentatiei cu produse care au in componenta lor probiotice.

Bacterii „prietenoase
Cuvantul probiotic vine din limba greaca si se traduce prin „pentru viata. De fapt, se face referire la o bacterie „prietenoasa care se afla deja in sistemul nostru digestiv (acesta gazduieste numeroase tipuri de bacterii, unele dintre ele fiind benefice organismului, altele nu). Acest tip de bacterie „prietenoasa ajuta la o mai buna di­gestie, precum si la intarirea sistemului imunitar.

In momentul in care o persoana are o infectie, o viroza mai puternica sau este supusa stresului, organismul slabeste tocmai pentru ca se produce un dezechilibru al acestor bacterii. Din fericire, probioticele pot fi administrate ca suplimente zilnice si, astfel, pot ajuta la reechilibrarea sistemului imunitar.

Unde se gasesc?
De exemplu, in cazul in care copilul tau a fost supus unui tratament cu antibiotice (care, intr-adevar, actioneaza eficient asupra infectiilor, insa, in acelasi timp, slabesc sistemul imunitar), ar fi indicat ca dupa aceasta perioada sa urmeze o cura de probiotice. Alergiile, racelile si gripele sunt semne ale unui sistem imunitar care nu functioneaza cum trebuie.

Probioticele se gasesc in alimente precum branza, untul sau iaurturile, dar si in formulele de continuare.

Astfel, daca ii oferi micutului tau o alimentatie baza­ta pe formule care contin si probiotice, poti controla mai usor cantitatea de probitice consumata. Pana acum nu s-a constatat niciun efect negativ al probioticelor, chiar daca sunt luate intr-o doza mai mare, fie ca supliment zilnic, fie ca un tratament de scurta durata, dupa o raceala sau infectie.

Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum si Bifidobacteriuam logum sunt cele mai importante bacterii care sustin organismul. Cel mai adesea, suplimentele de probiotice con­tin o combinatie intre acestea trei, precum si un prebiotic.

Cele mai cunoscute prebiotice sunt fructo-oligozaharidele, care pot fi ga­si­te in banane, miere, cea­pa, rosii. Sunt foarte importante, pen­tru ca ajuta la dezvoltarea probioticelor. Pentru mentinerea unei microflore adecvate se utilizeaza circa 10% din hrana consumata.

12% dintre copii sufera de o boala atopica (astm sau alergii), cauzata de o alimentatie neco­respunzatoare.

Dictionar pentru mamici
Prebioticele sunt fibre alimen­tare prezente in anumite alimen­te (in stare naturala in anghi­nare, praz, ceapa, banane, cicoare sau adaugate in paine, fulgi de cereale). Aceste substante naturale care nu sunt digerate in trecerea lor prin tractul gastrointestinal stimuleaza – la nivelul colonului – aparitia, cresterea si activarea bacteriilor „priet­e­noase. Putem considera, asadar, prebioticele o hrana pentru aceste bacterii, asa cum sunt probioticele.

Probioticele sunt culturi de microorganisme vii si active care tranziteaza tractul gastrointestinal si echilibreaza microflora prin colonizarea directa a intestinului. Se gasesc sub forma de aditivi in anumite alimente – de obicei produse lactate, iaurturi, kefir –, dar si sub forma de tablete, care pot fi gasite in farmacii.

Nu doar pe eticheta
Tot mai multe produse aparute pe piata din Romania apar inso­tite de cuvantul „probiotic, insa nu se precizeaza numarul si tipul de bacterii pe care acestea le contin. Asociatia pentru Protec­tia Consumatorului ii sfatuieste pe parinti sa fie atenti si sa nu cumpere decat acele produse pe a caror eticheta apar aceste precizari legate de numarul si de tipul de bacterii. In fond, vrei sa-i oferi copilului tau tot ce-i mai bun si mai sanatos, nu-i asa?

Text: Catalina Ioancea; Foto: Shutterstock.


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie